Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska se prvi put ubraja u manje korumpirane zemlje

Indeks percepcije korupcije ukazuje na to kolika je razina percepcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100
27. siječnja 2016. u 10:54 11 komentara 496 prikaza
korupcija
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Rezultati indeksa percepcije korupcije za  2015. godinu pokazuju da se Hrvatska na  ljestvici od 168 zemalja nalazi na 50. mjestu  s osvojenim 51 bodom, što je sada ubraja u  manje korumpirane zemlje. To je za devet  mjesta bolje u odnosu na 2014. godinu. Doznalo se to na današnjoj konferenciji za  medije hrvatskog Transparency Internationala. Također se doznalo da su najmanje korumpirane države u prošloj godini bile Danska s 91  bodom, Finska s 90 bodova, Švedska s 89, Novi  Zeland s 88 te Nizozemska i Norveška s 87, dok su najkorumpiranije zemlje svijeta sa svega  osam osvojenih bodova Sjeverna Koreja i  Somalija. Od država Europske unije lani su najviše  napredovale Češka za 5 bodova, Nizozemska i  Austrija za 4 boda i tako dalje.

Inače, indeks percepcije korupcije ukazuje na  to kolika je razina percepcije u javnom  sektoru na skali od 0 do 100, tako da 0  predstavlja najkorumpiranije države, a ocjena 100 državu u kojoj korupcije uopće nema.

- Vidimo da se Hrvatska sada ubraja u manje korumpirane zemlje, a korupcija se može  smanjiti ako se omogući potpuno pravo na  pristup informacijama te ako postoje jasno definirana pravila ponašanja svih koji  obnašaju javne dužnosti. Za borbu protiv korupcije ključno je osigurati nesmetan rad neovisnih tijela javne vlasti, ali i poticati aktivizam građana. To je ključ za uspjeh i  ostvarivanje rezultata. Korupcija izravno ugrožava ljudska prava građana i njihovu  jednakost pri ostvarivanju vlastitih interesa. Razara moral i strukturu društva te sprečava razvoj slobodnog poduzetništva. Korupcija prodire u sve segmente društva te zato predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja te  prosperiteta Hrvatske - kazala je predsjednica TIH-a Davorka Budimir, dodavši da ovogodišnji  rezultat od 51 boda svakako ukazuje na  pozitivnu tendenciju u borbi protiv korupcije od 2015., ali da je to još uvijek daleko od uzora.

Izrazila je nadu da će se izjave o nultoj toleranciji na korupciju pretvoriti u konkretno djelovanje svih političkih aktera  bez obzira bili oni u oporbi ili na vlasti.

- Upravo na njima leži najveći teret odgovornosti za zaštitu javnog interesa  Hrvatske i njenih građana - kazala je Budimir među okupljenima na konferenciji na kojoj su bili brojni veleposlanici, posebno pozdravivši zviždače i sve volontere TIH-a i zaključivši  da koruptivne radnje u Hrvatskoj trebaju izazvati snažnu osudu cijele javnosti, a ne samo hrabrih pojedinaca.

Na kraju, potpredsjednik Transparency Internationala Don Markušić kazao je da je sretan zbog Hrvatske i osvojenih rezultata, no  da je pred nama još puno posla.

>> U Hrvatskoj 90 posto tvrtki navodi raširenu korupciju kao problem u poslovanju

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • jurajuric116:

    korupcija ili na zapadu modernim riječnikom "lobiranje". stvar je ista samo je stvar semantike. visokorazvijene zemlje imaju lobiste l, a mi lopove. ista stvar. to je ko dok se bogataš buco napije pa se kaže "medo je malo previše popio". ... prikaži još! kad se napije siromah onda se kaže "pogleč đubre naždrto". a stvar je ista.

  • olala:

    Ajde dežurni ljubogu.ci sada,nema vas!!Ako je nešto dobro napravljeno to je da imamo slobodu govora,da je tako bilo za Sanadera znali bi puno stvari na vrijeme.Nije vam čudno da je Garavi bio ministar policije i da se nije smjelo pisati ... prikaži još! o umišljenim veličinama koji su se ponašali kao da ih mi nismo birali nego su bili svrha sami sebi i svom bogaćenju!!!

  • Shaman:

    Ako se sad prvi puta ubrajamo u manje korumpirane zemlej, to neće potrajati dugo s obzirom kako je nova vlada "žestoko" startala.