Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga biom

Hrvatska se nije pridržavala Direktive o staništima za neke vjetroelektrane

Vjetropark Krš Pađene
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
10.02.2023.
u 09:28

"Komisija je Hrvatskoj u svibnju 2020. poslala pismo službene opomene i unatoč određenom napretku, hrvatske vlasti nisu u potpunosti riješile sve pritužbe i odbile su poduzeti bilo kakve mjere za rješavanje utvrđenih problema", istaknuli su. S obzirom da je Komisija zaključila da država ne ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonodavstvom EU-a, odlučila je otići korak dalje u postupku zbog povrede prava EU i poslati obrazloženo mišljenje Hrvatskoj.

Europska komisija u najnovijoj je objavi o provedi EU zakonodavstva u članicama EU ukazala da Hrvatska nije pravilno primijenila Direktivu o staništima prilikom odobravanja izmjena za pojedine projekte vjetroelektrana, izvijestila je u petak Udruga Biom. Konkretno, izmjene takvih projekata su odobrene bez osiguranja da neće negativno utjecati na cjelovitost područja ekološke mreže, na što je više puta ukazivala i Udruga Biom, stoji u u priopćenju te organizacije civilnog društva za zaštitu prirode i predstavnika BirdLifea u Hrvatskoj.

"Komisija je Hrvatskoj u svibnju 2020. poslala pismo službene opomene i unatoč određenom napretku, hrvatske vlasti nisu u potpunosti riješile sve pritužbe i odbile su poduzeti bilo kakve mjere za rješavanje utvrđenih problema", istaknuli su. S obzirom da je Komisija zaključila da država ne ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonodavstvom EU-a, odlučila je otići korak dalje u postupku zbog povrede prava EU i poslati obrazloženo mišljenje Hrvatskoj, odnosno službeni zahtjev za osiguravanje sukladnosti sa zakonodavstvom Unije, dodali su iz Bioma te napomenuli da se u njemu objašnjava zašto Komisija smatra da Hrvatska krši pravo EUA-a te traži od Hrvatske da u roku od dva mjeseca odgovori i poduzme potrebne mjere.

"Što se zapravo dogodilo od proljeća 2020. u najvećoj mjeri nije poznato javnosti, jer niti RH niti EK ne komuniciraju javno procese dok se oni ne dovrše. No, poznato je, i to temeljem informacija na web stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, da su neki od projekata iz  postupka zbog povrede prava EU odlučili poštovati procedure (npr. Vrataruša II), dok za neke nije vidljivo da su napravljeni ikakvi pozitivni pomaci (npr. Krš Pađene i Senj)", stoji u priopćenju.

Time, kažu u Biomu, žele upozoriti da ako Hrvatska ne primjeni pravilno  Direktivu o staništima vezano za odobravanje projekata vjetroelektrana koje utječu na područja ekološke mreže Natura 2000, Komisija može odlučiti uputiti slučaj Sudu Europske unije.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Oleg Butković obišao radove u sklopu izgradnje obilaznice Stona, završne faze projekta 'Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije