Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORAZUM 23 ZEMLJE I SZO-a

Hrvatska se još stigne pridružiti inicijativi protiv pandemija

European Council President Charles Michel and WHO Director General Tedros Adhanom hold online joint press conference on international pandemic treaty, in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
31.03.2021.
u 19:35

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, prvi je predložio sporazum kojim bi se osigurala univerzalna mogućnost dobave cjepiva i lijekova

Vodstva 23 zemlje i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) podržala su ideju o stvaranju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu u rješavanju budućih zdravstvenih problema kao što je pandemija izazvana koronavirusom.

Sporazum su podržali Fidži, Portugal, Rumunjska, Velika Britanija, Ruanda, Kenija, Francuska, Njemačka, Grčka, Koreja, Čile, Kostarika, Albanija, Južnoafrička Republika, Trinidad i Tobago, Nizozemska, Tunis, Senegal, Španjolska, Norveška, Srbija, Indonezija, Ukrajina i WHO. Hrvatska nije na toj listi, a kako nam kažu, sporazum načelno podupire, ali nije, kao ni velik broj ostalih članica, formalno unutra. Inicijativu nisu podržali SAD, Kina i Rusija, među ostalima.

Šef SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da je za sada riječ o otvorenom pismu koje su države mogle ili nisu morale potpisati, ali i naglasio da će sve države imati svog predstavnika kad počne rasprava o sporazumu. Ideju o takvom sporazumu, kojim bi se osigurala univerzalna i podjednaka mogućnost dobave cjepiva, lijekova i dijagnostike tijekom pandemije, prvi je put lansirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na G20 sastanku u studenom prošle godine.

“Bit će drugih pandemija i drugih velikih zdravstvenih kriza. Nijedna vlada ili multilateralna agencija s time se ne može sama nositi. Uvjereni smo da je naša odgovornost, kao čelnika država i međunarodnih institucija, osigurati da svijet nauči lekcije pandemije COVID-19”, napisali su autori u komentaru objavljenom u utorak u svjetskim medijima.

Iako su pozivali na “solidarnost” i veću “društvenu predanost”, nije bilo naznaka da će bilo koja zemlja uskoro promijeniti vlastiti pristup odgovoru na pandemiju. Još je svježa vijest da je prošli tjedan šef SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus molio bogate zemlje da odmah doniraju 10 milijuna cjepiva protiv COVID-19 kako bi kampanje imunizacije mogle početi u svim zemljama u prvih sto dana u godini. Nijedna zemlja još nije javno ponudila da svoja cjepiva odmah podijeli.

VIDEO Uvode se besplatne COVID putovnice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije