Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokumenti

Hrvatska sama odlučuje hoće li u EU s novim registracijama

tablica,registracija
Igor Kralj/PIXSELL
07.05.2013.
u 19:00

Oko 1,85 milijuna vlasnika vozila zasad ne treba strahovati od dodatnog troška

Dan pristupanja Hrvatske Europskoj uniji sve je bliži, a poznat je dizajn i format većine dokumenata koje ćemo morati mijenjati zbog ulaska u EU. Pa tako znamo da ćemo dobiti nove osobne iskaznice, a morat ćemo mijenjati i vozačke dozvole jer su odnedavno unificirane za sve države članice i oko 300 milijuna europskih vozača. Ali, ni osobne iskaznice ni vozačke dozvole nećemo trebati mijenjati odmah nakon ulaska u EU 1. srpnja, nego tek kada isteknu, odnosno vozačke dozvole do 2033. godine.

Nije obveza članica

Vlasnike oko 1,85 milijuna motornih vozila u Hrvatskoj zanima hoće li se zbog ulaska Hrvatske u EU mijenjati registarske oznake. Po svemu sudeći, hrvatski vozači ne moraju strahovati da će im državna administracija odmah nakon 1. srpnja iz džepova izbiti još koju stotinu kuna zbog promjene registarskih oznaka na automobilima. Naime, uvođenje europskih registarskih tablica nije obaveza zemlja članica Unije.

– S obzirom na to da Hrvatska nije obavezna uvesti nove registarske oznake za sada se prijedlog redizajna tablica samo razmatra. Nikakva odluka nije donesena - kaže naš izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Naime, Uredbom Vijeća (EZ) o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Europske unije, propisan je izgled razlikovnog znaka države članice (europski logo) u koji se upisuje međunarodna oznaka države. Ali, ta uredba ne propisuje obvezu uvođenja razlikovnog znaka na registarskoj tablici.

Izgledne zvjezdice

Ipak, većina država članica EU ima registarske oznake s plavim lijevim rubom i 12 žutih zvjezdica koje označavaju pripadnost Uniji, a ispod toga oznaku države. Pa tako i Hrvatska može ispod zvjezdica staviti oznaku HR, čime bi se izbjegla potreba za naljepnicom s međunarodnom oznakom države (bijela podloga, u crnom krugu oznaka HR) na stražnjem dijelu vozila koju prema Bečkoj konvenciji o prometu na cestama mora imati svako vozilo koje napušta teritorij RH.

>> Velikogorički vozači mijenjaju tablice – umjesto ZG žele VG

Komentara 1

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
16:04 07.03.2015.

Tako....skinuti hrvatski grb s tablica (svetinja!), a potom mijenjati i zastavu, himnu, putovnice ("pasoše"?!)..... Gamad okupatorska! Neće proći! Samo pričekajte!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije