Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Hrvatska sad mora prema Schengenu i euru, a u budućnosti?

U Europskoj uniji u više brzina sve se države ne bi nužno kretale prema istim ciljevima

Komentari 29

DU
Deleted user
07:58 12.03.2017.

Još do jučer ekonomisti i bankarski stručnjaci su tvrdili da bi Schengen i uvođenje eura u ovom stanju hrvatske ekonomije za hrvatsku bilo katastrofalno...izgleda da je mama Merkel dala druge zapovjedi....

VL
GV
golub Vaso
08:01 12.03.2017.

periferija Europe, baza za jeftiniju i obrazovanu radnu snagu za bogate, to je budućnost

VL
Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:09 12.03.2017.

Sve države u EU (bilo velike ili male) moraju imati ista prava i obveze..Treba se između ostaloga boriti da se isti proizvodi ali i iste kvalitete prodaju u svim zemljama EU..U zadnjih nekoliko godina ispitivanja su pokazala da to uopće nije tako..Zašto su manje države na taj način zakinute ?

VL
DO
doktorica
09:09 12.03.2017.

Hrvatska ne može naprijed sa ekipom koja misli da joj je državna blagajna bankomat,da su joj mladi koji odlaze nepotrebni,koja je alergična na znanstvenike,koja se boji intelektualaca,a miluje one koji su bježali od knjige,ali vole uzimati,koji imaju "stečena prava" kaoo da im je baba ostavila u nasljedstvo itd.itd...

VL
CR
crocro
08:31 12.03.2017.

Ljudidragi, Hrvatska bi daleko sporije napredovala ako ne bi bila članica EU. EU za Hrvatsku nema alternative. Zamislite samo koliko je Hrvatska popapala novca EU prije nego je postala članica a koliko u današnjici dobiva iz raznih EU fondova od kojih gradimo razne infrastrukturne projekte. Kada bi sama Hrvatska skupila novac za takve gigantske i važne projekte? Hrvatsko gospodarstvo može puno bolje napredovati ako je ono ujedinjeno u europsko i punopravno sudjeluje na europskom i svjetskom tržištu. Kada bi bili izvan EU, za koga bi naše gospodatrsvo bilo konkurentno i kome bi plasirali naše proizvode. Zar ne primjećujemo kako nam se gospodarstvo oporavlja ali i poverćava industrijska proizvodnja. Sve nove članice EU imale su nekoliko prvih godina porođajne muke i probleme, ali sada te članice rapidno napreduju i niti ne pomišljaju izaći iz članstva EU. Slovenija je također imala probleme a pogledajte kako danas funkcionira pa ih pitajte da li žele van iz EU? Pomišljaju ići van oni koji misle da previše ulažu upravo u one nove države koje sada napreduju i koje manje izdvajaju od razvijenih. A kako bi mi napredovali da se ne koristimo fondovima EU i da ne primamo više nego dajemo? Kakav bi bio naš napredak? Pa naravno da samo zajedno i ravnopravno s drugim članicama EU Hrvatska može imati više koristi nego štete. Vi koji hoćete izvući Hrvatsku van EU, morate odgovoriti na mnoga pitanja a među njima i na pitanje da li bi Hrvatsku koštao i koliko taj izlazak i tko bi to platio, da li možda vi od svojih plaća. Hrvatska treba koristite sve privilegije zajedništva ujedinjeh država EU. Samo u zajedništvu Hrvatska može napredovati a odvajanjem, soliranjem i izoliranjem samo može izgubiti i neće biti prepoznatljiva. Da, mogli bi biti kao Švicarska ali nemojmo se uspoređivati sa Švicarskom jer ona ima drugačiju povijest i dručačiji put svojega razvoja. Ali da bi mogli biti mala Švicarska u okrivu EU, to možemo. Mi smo još uvijek zemlja u razvoju i svaka zemlja je u razvoju i tranziciji u bolje ali u današnjim okolnostima bi bilo pogubno za Hrvatsku ako bi je trenutačno zamislili izvan granica EU. Da ne govorimo onda dalje o interesima drugih blokova i nekim drugim interesnim zonama i kako bi se Hrvatska postavila u takvim okolnostima. Mi ne želimo biti dio nestabilnog Balkana od koejga se civilizacijski i gospodarski moramo zauvijek odvojiti i da se u percepciji na Hrvatsku gleda kao na bogatu zemlju i civilizacijski naprednu i poštovanu. To možemo dosegnuti samo kao članica EU a gotovo nikako dohvatljivo da smo kojim slučajem izvan EU i da se još uvijek koprcamo u balkanskom glibu. Dajte razmišljajte racionalno i budite malo strpljivi, dobri rezultati za Hrvatsku su na vidiku. I možda baš zato što su na vidiku neki to žele srušiti u blato i ponovo nas vratiti na vjetrometinu Balkana. Ali sva sreća da su takvi u manjini a uz pomoć većine Hrvatska će biti pobjednik.

VL
AN
Antejagec1
08:40 12.03.2017.

Anemicni lazljivi dezerter, sin majke lijecnice JNA i oca udbasa.Za nepismene kradeze trolove, neshvatljiva definicija.Zato hrvatska zbog nepismeni zaostaje za EU 50 godina.

VL
ES
Esteder
11:40 03.04.2017.

Euro je poskupio život u sloveniji za 50% a sada ga zagovara hdz i tako pljuje po hrvatskoj kuni umjesto da se zadrži neovisnost hrvatske. Zašto su englezi izašli iz EU ? jel zato što je dobro?

VL
ME
Meter
09:08 12.03.2017.

Bolje je slijediti sposobne, nego tapkati na mjestu i zaostajati

VL
GO
gooniegoogoo
09:09 12.03.2017.

Euro i schengen nemaju alternative. jel tako? sve do prve francuske predsjednice

VL
IK
ikaraula65
08:16 12.03.2017.

Brüssel vodi bez pristanka istocnih drzava cijelu Evropu u propast.

VL
JA
Jakob1
14:05 12.03.2017.

Ne zaboravite,da je zapisano da se problemi izmedzu clanica rjesavaju kompromisom,a ne kako jih Hrvatska rijesava.

VL
Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
08:29 12.03.2017.

"No, i za države poput Hrvatske, koje jesu u EU, ali nisu pod eurom i u Schengenu, ulazak u takve dublje oblike integracije je obvezan" Ne, nije i neće biti.

VL
DU
Deleted user
08:43 12.03.2017.

Krivo.ko će u koju brzinu ovisi o svakoj članici i njenoj želji nema poželjnih i nepoželjnih.niti će neka komisija određivati.npr. svi očekuju da će francuska u prvu brzinu,ali s le pen možda će sami izabrati zadnju ili izlaz

VL
NA
navijeke
08:48 12.03.2017.

Navrat-nanos smo ušli u uniju i potpisali što treba i ne treba, s Schengenom i uvođenjem € kao valute moramo pričekati dok ne budemo potpuno spremni, da ne ponovimo greške. A nastavi li se nastojanje stvaranja države od gospodarske unije, trebalo bi dobro razmisliti koliko nam je to isplativo.

VL
AA
aabbcc
18:22 12.03.2017.

U EU farbaju narod za problem o manje placenim ženama u odnosu na muskarce a ne vide da su im neki cijeli narodi žene, daleko ispod žena po ravnopravnosti i primanjima . : )

VL
Avatar adko49
adko49
15:47 03.04.2017.

E moji Hrvati ako dozvolite da vam EU uzme vasu Valutu onda su vam uzeli zadnju dusu.

VL
Avatar adko49
adko49
15:53 03.04.2017.

Da li se zna koliko RH placa clanstvo u EU, a koliko povuce novca iz EU?

VL
NO
nogogaz
16:23 08.04.2017.

Nemamo ni teoretske šanse, da nas prime u euro zonu. A za šengen morat čemo poštivat eu granice...to znači i odluku arbitražnog suda. Koliko su nam šanse možemo samo mislit....

VL
I1
ing-12345
10:36 12.03.2017.

Plenković je Bruesselska marioneta onosno Bruesselski lutak.

VL
DO
dobarsavjet
07:59 12.03.2017.

Neznam hoće li se brzine pomiješati ako u Francuskoj i Njemačkoj pobjedi desnica?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.