Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2015. u 12:00

Izborni pobjednik mora se prikloniti štednji jer će javni dug srušiti sve pred sobom

Procjena Europske komisije i EBRD-a da je Hrvatska u ovoj godini napokon okrenula leđa recesiji dobro je došla vladajućoj koaliciji predzadnjeg dana izborne kampanje jer se na neki način uklapa u njihov izborni slogan da Hrvatska raste.

Nije u rast od približno jedan posto trebalo sumnjati ni prije, a pogotovo je nekorektno osporavati objave službene statistike, jer je u pitanju javni servis koji radi svoj posao i nema razloga navijati ni za ovu ni za onu opciju. No, ocjena da ćemo u ovoj godini ostvariti nešto veći rast nego što su nam prognozirali prije par mjeseci nije najvažnija poruka Europske komisije, pa na svoje može doći i HDZ koji se tijekom kampanje s pravom obrušava na visoku nezaposlenost, bijeg mladih u inozemstvo i rast javnog duga. Evo nas jedan dan uoči izborne šutnje, a birači zapravo pojma nemaju koja će to biti tri prva poteza nove vlade, bez obzira bila to Milanovićeva, Karamarkova ili ekipa nekog trećeg. Od vodećeg dvojca proteklih dana zapravo slušamo jedino tko je od njih dvojice lošiji, a kad se i odmaknu od omalovažavanja političkih suparnika, lakovjerni bi glasač mogao već u siječnju očekivati veće plaće, manje poreze, viši standard, što je daleko od stvarnosti.

Javni dug na koji nam Europska komisija iznova upire prstom nijednom izbornom pobjedniku ne dopušta ležerno trošenje novca. Dapače, oni se moraju iskazati po racionalnosti i štednji. Ekonomija je uhvatila zamah i tvrtke će naći načina da rastu i zapošljavaju jedino ako ih država ne bude sputavala nepotrebnim deficitima, visokim porezima i korupcijom. Loš kreditni rejting Hrvatske vezao je ruke svakom našem poduzeću koje se pokušava zadužiti u inozemstvu, jer koliko god ono dobro bilo, gleda ga se kroz prizmu države iz koje dolazi kao visokorizično poduzeće. Bankarske se kamate ne spuštaju dekretima, nego dobrom organizacijom javne uprave, pravosuđa i svih drugih javnih servisa i upravo to mora biti prioritet vlade koju ćemo ove nedjelje dobiti na izborima.

>>Ministri o projekciji EK: Hrvatska se ubrzano oporavlja

>>EK: Hrvatska raste, ali konverzija švicaraca je rizik jer banke neće moći financirati oporavak

Komentara 9

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
22:26 06.11.2015.

Evo zore , evo dana , nema više partizana , svi su pobjegli u šumu .

OS
osica
12:48 06.11.2015.

Ljubice, ako više padaš nego rasteš, onda to "rast u dobrom i u lošem smjeru." Za objektivan naslov treba podvući crtu i istaknuti razliku "ili +, ili -". Svec drugo je ona poznat "ne zna se bi piš......ili kak..."

Avatar comparator
comparator
20:32 06.11.2015.

Hrvatska nije biljka koja se zalijevanjem može potaći na rast pa se njeno održavanje na životu više može usporediti s infuzijom koju dobiva intravenozno od evropskih fondova tek kako nebi umrla u tako ranoj mladosti s tek stasalom demokracijom ii s lošom krvnom slikom te leukemijom od prevelike doze zračenja uzete u doba ispiranja mozga te uzimanje hrane zasićene prevelikom dozom pesticida . Prije bi se reklo da je Hrvatska natečena i podlivena te joj pluća imaju previše vode te teško diše kao starac na umoru .Uzdajmo se ipak u mladost kojoj treba prepustiti idejnost i koja nije opterećena predrasudama te se ne boji rizika poslovanja i koja je voljna preuzeti vodstvo ove izgubljene nacije. Osobno u mladima vidim jedini izlaz . Nikakve parole ili stisnute šake nemaju izgleda jer su toliko mrske i povezane s ideologijama koje veze nemaju s životom. Mladi su skromni neiskvareni i pametni pa ono što nose iz kućnog odgoja treba biti crta vodilja i moralna paralela prema cilju koji je zapravo jednostavan a glasi konkurencija ideja i lomljenje monopola .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije