Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska radi ušteda uvodi "leteće veleposlanike"

Ukidaju se trgovački atašei, smanjivat će se broj konzulata, veleposlanstvo u Kataru pred otvaranjem, gotovo cijelu diplomaciju treba pretvoriti u – gospodarsku.
07. ožujka 2012. u 19:10 28 komentara 10 prikaza
\'07.03.2012., Zagreb - Predsjednik Republike dr. Ivo Josipovic i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic odrzali su sastanak sa hrvatskim veleposlanicima. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL\'
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Neki hrvatski veleposlanici većinu vremena provodit će u Zagrebu, a pet-šest puta godišnje odlazit će u države u kojima su akreditirani. Uvođenje tzv. putujućih veleposlanika, po uzoru na skandinavske zemlje, posebice Švedsku, predložit će ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić Vladi i predsjedniku države, a oni bi pokrivali države u kojima nemamo predstavništva. Primjerice, ističe Pusić, cijelu podsaharsku Afriku ili pak dio Bliskog istoka.

Promjena u diplomatskoj mreži ima još, a o njima se ovih dana, kao i o promjeni vanjske politike koja bi, kako je rekao predsjednik Ivo Josipović, trebala promijeniti Hrvatsku od “male zemlje” u “malu, prijateljsku silu”, razgovara na trodnevnom skupu hrvatskih veleposlanika iz svijeta u Zagrebu.

Tvrtke u clustere

Iako je proteklih godina interes pobuđivalo uvođenje funkcije ugovornih diplomata – petero trgovinskih atašea – za njih će, izgleda, prvi mandat, koji traje do ljeta, biti i posljednji.

– Njihova je funkcija u ovoj formi besmislena – objašnjava Pusić te dodaje kako se mora napraviti druga koncepcija gospodarske diplomacije. S iznimkom nekih zemalja, u kojoj je politička komponenta izuzetno važna, poput regije, SAD-a, Turske, Rusije... cijelu bilateralu, ponajprije izvaneuropsku, treba pretvoriti u gospodarsku diplomaciju.

– Što se može propagirati? Investicijska klima, ali je prvo treba stvoriti. Naše tvrtke, srednje i male, teško mogu same nastupati na trećim tržištima, već se trebaju okupiti u clustere. Teško će prodati pločice, no, ako prodaju opremu za kuću i stanove, to je nešto drugo – kaže šefica hrvatske diplomacije.

Gospodarski je važna lokacija i Katar, u kojem bi – nakon podosta vremena pripreme – napokon trebalo otvoriti veleposlanstvo. Za informaciju: riječ je o tržištu zanimljivom za tvrtke koje se bave gradnjom, izradom električnih strojeva, montažnih zgrada te konstrukcije od čelika... U prvih 11 mjeseci 2010. robna razmjena iznosila je 43 milijuna eura, od čega je gotovo sve izvoz.

– Željela bih vidjeti i otvaranje veleposlanstva u Južnoj Koreji. Na red će doći i smanjenje broja generalnih konzulata, dok veleposlanstva zasad ne mislimo ukidati. Uostalom, ukidanje veleposlanstva također je i osjetljivo političko pitanje – kaže Pusić.

Finci nas odbili

Iako je prije nekoliko godina Hrvatska bila zainteresirana za dijeljenje veleposlanstava, po nordijskom modelu, s Fincima, i to u Aziji, sličnih planova zasad nema.

– Htjela bih da prvo postanemo punopravna članica EU tako da, ako se odlučimo na takvo što, imamo isti model – zaključuje V. Pusić.

Zanimljivo
Maknuli su tepih iz sobe, a ono što ih je dočekalo ispod iznenadilo mnoge: 'Nekada je bilo popularno'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!