Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

Hrvatska prva u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetara

rajko ostojić,ivo josipović,vesna pusić (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
04.06.2012.
u 16:22

Imamo dugu transplantacijsku povijest, sjajne stručnjake, no sve to ne može se kapitalizirati bez političke potpore, rekao je ministar Ostojić

Hrvatska ima vodeće mjesto u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetara, a sa 33 realizirana darovatelja na milijun stanovnika prva je u svijetu – rečeno je u ponedjeljak na regionalnoj ministarskoj konferenciji o darivanju i transplantaciji organa koja je održana u hotelu Sheraton i koja ima za cilj osigurati političku potporu ministara zdravstva zemalja jugoistočne Europe u razvoju uspješnih programa darivanja i presađivanja organa utemeljenih na etičkim načelima.

– Imamo dugu transplantacijsku povijest, sjajne stručnjake, no sve to ne može se kapitalizirati bez političke potpore – naglasio je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Ona je, kaže, došla još od vlade Ivice Račana, a nastavili su je svi ostali ministri.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ipak je upozorila na potrebu kreiranja pozitivne atmosfere u društvu o darivanju organa jer je to, poručuje, preduvjet uspješnosti projekta, dok je predsjednik Ivo Josipović naglasio da to važno i veliko dostignuće za malu zemlju, ali da nije riječ o samo medicinskom pitanju nego i o etici, moralu i zakonu.

Hrvatska je trenutačno država predsjedateljica zdravstvene mreže Jugoistočne Europe, a glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Hido Biščević poručio je kako je Vijeće odlučno surađivati sa svim regionalnim centrima, ali i drugim dijelovima međunarodne zajednice.

Komentara 9

CV
cvijece
16:36 04.06.2012.

Prvi u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetara... a otkud nam toliki bubrezi i jetra?Da li iz činjenice da je u RH svatko donor organa osim ako se nije izričito za života protivio tome?Kakav je zakon u drugim državama?Da se nešto i o tome napiše.

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
16:47 04.06.2012.

vjerujem u to. malo, malo pa nestane po pet - šest ljudi bez traga i nikom ništa. dovoljno je pogledati fotku ovih gore, da ti sve bude kristalno jasno!

SM
Smijesko
10:29 05.06.2012.

Šteta što se geni ne mogu presađivati, pa da ovi kukurikavci dobiju i pokoji gen za Hrvatsku !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije