Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Hrvatska pred epohalnom odlukom

Naslovnica
25.08.2018.
u 00:04

Hoćemo li električnu energiju proizvoditi atomskom fuzijom?

Pred koalicijskom Vladom premijera Andreja Plenkovića naći će se u rujnu epohalna prilika i zadaća, kakva se u više stoljeća javlja možda samo jednom: da Hrvate uvede među one malobrojne narode svijeta koji razvijaju primjenu energije atomske fuzije za proizvodnju električne struje, procesom koji za sada ljudskom rodu na Zemlji osigurava toplinu jedino iz dubine Sunca.

U rujnu se, naime, očekuje da će Europski strateški forum za istraživačku infrastrukturu (ESFRI, utemeljen 2002.), odnosno program EUROfusion u sklopu Euroatoma raspisati natječaj za gradnju linearnog akceleratora DONES, ukupno vrijednog 550 milijuna eura, ključnog uređaja za testiranje materijala za fuzijski reaktor ekstremnim ozračivanjem, posao za koji su se finalno izborile Hrvatska i Španjolska.

>>Cijelu priču pročitajte u Obzoru subotnjeg tiskanog izdanja Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Ipak u stečaj? Nitko ne želi uložiti u Uljanik

>>Mirovine od rujna rastu prosječno 63 kune, a stižu i zaostaci

>>Sanja Nikčević: Kazalište je namjerno iskrivljavalo sliku rata

>>Kako prodaju nogometaše: Hajduk svog stopera prodao za milijun eura, a Dinamo za 15!

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
22:00 24.08.2018.

ne znam čemu služi ovako oskudna informacija u kojoj se uopće ne spominje projekt ITER, u sklopu kojega se i gradi ovaj stroj za testiranje materijala za prvi fuzijski reaktor. Jutarnji je o ovome objavio razgovor s dr Tončijem Tadićem još 07.12.2017., preporučan pročitati, bit će vam puno jasnije.

SO
soovls
08:26 25.08.2018.

Eto vidite kako dobre projekte provode pravašima, kao što je Tonči Tadić. Internacionalno liberalni kapitalisti bi radije kupili, i pri tome zaradili.

Avatar Arlisotta
Arlisotta
01:48 25.08.2018.

Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==> Sexydrom.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije