Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska pravoslavna crkva: Želimo crkve koje svojata SPC

Predsjednik Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika u Zadru Ivo Matanović rekao je da vjeruje da u Hrvatskoj živi i do 70.000 Hrvata pravoslavne vjere
15. prosinca 2010. u 14:52 347 komentara 2938 prikaza
pravoslavci
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Smatramo da je nespojivo s hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad Pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država. Sada smo registrirani kao udruga, a kada obnovimo Hrvatsku pravoslavnu crkvu za vjerske obrede, planiramo koristiti postojeće pravoslavne crkve koje svojata Srpska pravoslavna crkva, a koje su manje-više sve prazne i u stvari su vlasništvo hrvatskih pravoslavnih vjernika, a ne vjernika iz Srbije.

Nećemo ništa nasilno poduzimati i služenjem snagom argumenata preko državnih tijela doći ćemo u posjed. Ovo je zaključak press materijala podijeljenih novinarima na konferenciji za novinare pozvanih na "javnu obznanu o proglašenju hrvatskim svecima i mučenicima 42 hrvatska pravoslavna svećenika, koje su partizani 29. i 30. lipnja 1945. godine vješanjem i strijeljanjem pogubili u Zagrebu".

Novinarima je rečeno da je proglašenje svecima izvršila "Ruska-Istinopravna crkva na svome Sinodu održanom u Odesi 23. rujna 2010. godine. Predsjednik Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika u Zadru Ivo Matanović rekao je da vjeruje da u Hrvatskoj živi i do 70.000 Hrvata pravoslavne vjere te da to zaključuje na temelju anketa.

Istaknuo je da ih SPC proziva isključivo zbog materijalne koristi, odnosno imovine i visokih plaća svećenika. Na konferenciji za novinare pojavio se, kako se predstavio, zvonar srpske pravoslavne crkve sv. Ilije u Zadru, koji je organizatora nazvao patrijarhom, a potom ga optužio da stvaranjem Hrvatske pravoslavne crkve stvara podjele među pravoslavnim vjernicima, ali i ukupno među kršćanima.

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
 • Avatar babas
  babas:

  Stotinama godina traje borba Hrvata pravoslavaca da dobiju HPC. Jugoslaveni i Srbi su ih dosta poubijali,ali njih ima još puno,ali sada ih bojkotira hrvatska vlast. To je rasizam i šovinizam prema pravoslavcima Hrvatima u Hrvatskoj.

 • pp:

  a ti si našao veličat svojim nickom najvećeg libemjera u povijesti našeg naroda...belosvjetskog buržuja i hohštaplera koji je narodu prodao priču o blaženom komunističkom društvu i jednakosti dok je mjesečno primao 300 000 maraka plaće, ljetovao na Brijunima, pio konjak ... prikaži još! i pušio cigare i izigravao playboya...čovjek je glumio da je za narod kako bi mu taj narod omogućio život cara...a ovi pravoslavci neka se registriraju...neka sloboda vjere, neka svatko vjeruje u šta hoće...to nama fali...SLOBODA! pa neka ju i ovi imaju...recimo deda od mog najboljeg frenda je pravoslavac, a izjašnjava se kao Hrvat...sumnjam da se srbin, a predstavlja se drugačije jer nije taj tip i nema razloga...tako postoje Hrvati pravoslavci i neka imaju svoju Crkvu!

 • Melkior:

  Cestitke HPC na obnovi. Mislim da je to korak naprijed za omogucavanje jednakih uvjeta Hrvatima pravoslavcima sa ostalim vjerskim zajednicama sunarodnjaka.