Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
solidarnost

Hrvatska poslala pomoć stradalima u potresu: 40 stambenih kontejnera ide put Turske

Sisak: Nova pomoć za Tursku kreće vlakom za Istanbul
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/8
24.03.2023.
u 12:41

Transport vlakom ide do Istanbula, odakle će ga turska vlada usmjeriti na ciljano područje, a očekuje se da će kontejenri na svoje konačno odredište stići za 10-ak dana.

Svjedočimo za nas još jednom emocionalnom danu, Vlada RH i hrvatski narod još jednom pokazuje solidarnost s turskim narodom. Danas na ovom mjestu sjećam se prije dvije godine kada je turska Vlada prvi dio kontejnera nakon petrinjskog potresa donirala upravo u Sisku, i sada, nakon dvije godine, vidimo situaciju da kontejneri iz ovog grada idu u pomoć Turskoj – rekao je danas u Sisku turski veleposlanik u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran koji je nazočio pripremama slanja donacije  od 40 opremljenih stambenih kontejnera koje Vlada RH i Hrvatski Caritas šalju željeznicom u Tursku. Donaciju 40 stambenih kontejnera, 60 kreveta i 120 madraca su osigurali Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatski Caritas, a prijevoz do Istanbula organiziralo je Ravnateljstvo civilne zaštite vlakom HŽ Cargo d.o.o.

- Turska prolazi kroz jedno od najtežih razdoblja svoje povijesti, pogođena strašnim potresom – katastrofom stoljeća, a Hrvatska danas pokazuje solidarnost s turskim narodom. Zahvalni smo na donaciji narodu, Vladi i Caritasu, kao i na svoj dosadašnjoj upućenoj pomoći iz Hrvatske. Situaciju u Turskoj nastojimo sada normalizirati, svi su uključeni oko toga, pokrenuta je i obnova, a sada su nužni kontejneri, smještaj za ljude u pogođenom području – dodao je Yavuz Selim Kiran istaknuvši kako i ova današnja donacija pokazuje kako je Hrvatska istinski prijatelj Turske.

Naime, zbog velikog broja raseljenih osoba nakon razornih potresa (a procijenjena brojka je da je preko 800.000 stanovništva interno raseljeno), Republika Turska iskazala je potrebu za smještajnim kapacitetima te zatražila pomoć preko Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Europske komisije. Republika Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, ponudila materijalnu pomoć u vidu kontejnera, kreveta i madraca, koju je Turska prihvatila te je Vlada RH na sjednici donijela Odluku o upućivanju materijalne pomoći Republici Turskoj.

Ujedno je ovo i uzvratna prijateljska gesta zbog pružene pomoći Turske Hrvatskoj nakon potresa u našoj zemlji (200 kontejnera).

- Ovo je treća pomoć, nakon pomoći kamionima u vidu hrane i opreme te naše fizičke pomoći intervencijskog tima u Turskoj neposredno nakon potresa koji su pomagali u potrazi i spašavanju. Vrijednost je oko 350.000 eura dosadašnje pomoći. Dio kontejnera je novi, koje donira Caritas, a dio koje iz robnih zaliha su korišteni, no u odličnom stanju i opremljeni - dodao je Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite RH. Zahvalio se Turskoj koja je nakon petrinjskog potresa Hrvatskoj donirala više od 200 stambenih kontejnera, od kojih je velika većina i dalje u upotrebi.

- Caritas je zahvalan Turskoj na pomoći koja nam je bila upućena u trenucima kad je Hrvatska stradala tako da osjećamo solidarnost i suosjećanje kako prema turskom narodu tako i sirijskom.  Drago nam je da su ljudi, tvrtke i crkva u RH dali na raspolaganje 10 novih kontejnera u cijelosti opremljene za život u njima koje sada šaljemo u Tursku. Hvala svima koji su do sada preko Caritasa donirali Turskoj i Siriji 550.000 eura, a naša pomoć u vidu ovog konvoja je 114.000 eura - rekao je fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa. Transport vlakom ide do Istanbula, odakle će ga turska vlada usmjeriti na ciljano područje, a očekuje se da će kontejneri na svoje konačno odredište stići za 10-ak dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije