Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENI TJEDAN

Hrvatska poljoprivreda na sajmu u Berlinu: 'Mali smo, ali kvalitetni'

Hrvatska poljoprivreda predstavlja se na sajmu u Berlinu
16.01.2020.
u 22:15

Hrvatski premijer je istaknuo široku paletu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i očekuje da će pedesetak hrvatskih proizvođača na sajmu pridonijeti razvoju gospodarskih odnosa Njemačke i Hrvatske

Poljoprivredni sajam, na kojem je Hrvatska zemlja partner, otvoren je u četvrtak u Berlinu, a premijer Andrej Plenković najavio je da će se hrvatsko predsjedništvo EU-a boriti za što bolju poziciju farmera u novom europskom proračunu.

Gostima na otvorenju Zelenog tjedna rekao je kako će se nada da će se ove godine u kojoj Hrvatska i Njemačka predsjedaju EU-om postići dogovor oko proračuna i obratiti pozornost na potrebe poljoprivrednika.

"Pregovori za Višegodišnji financijski okvir su u tijeku. Oni imaju posebno mjesto tijekom hrvatskog predsjedanja, a mi ćemo svojim zalaganjem pomoći postizanje kompromisa. Tijekom ovih šest mjeseci naglasak ćemo staviti i na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je istaknuo široku paletu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i očekuje da će pedesetak hrvatskih proizvođača na sajmu pridonijeti razvoju gospodarskih odnosa Njemačke i Hrvatske.

"Mi smo premali da bi konkurirali velikima, ali hrvatski proizvodi su kvalitetni. Kvaliteta naših proizvoda posljedica je prirodnih i klimatskih pretpostavki u spoju s tradicionalnim recepturama i metodama proizvodnje", rekao je Plenković. 

On će u petak ujutro zajedno s njemačkom i hrvatskom ministricom poljoprivrede Julijom Kloeckner Marijom Vučković službeno otvoriti Zeleni tjedan. Ovogodišnji sajam bilježi rekordan broj izlagača, njih 1.800 iz 72 zemlje.

Na hrvatskom štandu će se pod sloganom "Kultura agrikulture" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore svojim proizvodima predstaviti pedesetak izlagača.

VIDEO Plenković o porazu na predsjedničkim izborima i proširenju EU

Komentara 5

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
23:28 16.01.2020.

Hrvatska se odlučila da financira osobe i firme koje nisu zaorale jednu brazdu, proizvele ništa. Godinama se poticaji povećavaju a poljoprivredna politika se bazira na plaćanju hektara nezasađenog zemljišta ili za poticanje poljskih svinja sušenih na hrvatskom vjetu kao originalni hrvatski proizvod. Mislim da se gospodin Plenković upustio govoriti o području koje je toliko korumpirano da nam je sve više zemljišta neobrađeno s plaćenim poticajima bez da je pogledao brojke i usporedio porast poticaja s padom proizvodnje. Samo skroman savjet, država koja ima neprekidan pad poljoprivredne proizvodnje uz porast ulaganja u čudne vlasnike ili zakupce zemljišta koji motiku nisu zakopali nema šanse da se oporavi. To je srljanje u propast, u povećanje uvoza, u poticanje korupcije, u siromašenje sela i iseljavanje seljaka koji pored takve ekipe nemaju više ovdje što tražiti. Žao mi je, trebao je barem usporediti godišnje tablice proizvodnje i poticaja, sve se vidi.

HŽV
14:14 17.01.2020.

Bicemo jos manji s ovima

MI
Mijo11
07:33 17.01.2020.

Mali smo al, smo go... Sve uvozimo ai ono sto proizvedemo nece niko da otkupi. Drzava ima ima stanovnika kao svaki drugi grad u europi i sve uvozimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije