Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska politička scena bogatija za novu – Piratsku stranku

Pri kraju je i postupak registracije stranke u nadležnom ministarstvu, tako da bi po svemu sudeći Piratska stranka Hrvatske uskoro mogla djelovati javno i legalno.
20. travnja 2012. u 14:26 8 komentara 8 prikaza
pirati (1)
Foto: AFP/Pixsell

Hrvatska politička scena bogatija je za novu – Piratsku stranku. Hrvatski pirati vratili su se ovih dana iz Praga, gdje su se na općoj skupštini Pirate Parties Internationala (PPI) učlanili u tu međunarodnu krovnu organizaciju piratskih stranaka postavši njezinom punopravnom članicom, javlja H-alter.

Pri kraju je i postupak registracije stranke u nadležnome ministarstvu tako da bi po svemu sudeći Piratska stranka Hrvatske uskoro mogla djelovati javno i legalno. Za sada njezini osnivači i članovi ne žele nastupati u javnosti pa se kontakt s piratima može uspostaviti na internetskoj stranici ili društvenoj mreži Facebook.

U Europi su piratske stranke već dobro uhodane i zagovaraju političku borbu protiv miješanja vlasti u privatnost građana, kao i protiv shvaćanja po kojima autorska i patentna prava narušavaju pravo na slobodu informacija, javne kritike i razmjene mišljenja. Ideološki gledano, pirati predstavljaju svojevrsnu, po nekima neuobičajenu, kombinaciju liberalizma i socijalizma, piše H-alter.

Danas piratske stranke djeluju u više od 30 zemalja svijeta. Primjerice, u Velikoj Britaniji Piratska stranka protivila se uvođenju obveznih iskaznica, smatrajući to napadom  na građanske slobode. U Francuskoj su se pak piratske stranke borile protiv zakona kojim se ljudima može isključiti internetska veza ako ih se uhvati u dijeljenju autorskih sadržaja.

Hrvatski pirati, koji tek dolaze na scenu, preko svoje stranice, koja je još u izradi, šalju jasne poruke protiv ACTA-e, koju smatraju udarom na temeljna ljudska prava.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Elipso

  • Pegaz:

    Aaaa...a sada ti fali \"dobra stara milicija\"?

  • brkica2:

    Englezi su prije 300 godina imale pirate, koji su pljačkali brodove drugih država i djelili su opljačkano s vladajućim strukturama. Bili su legalni. Zašto i mi ne bi imali pirate, ali ne engleskog tipa.

  • Ugo Kajvez:

    Gdje je ona dobra stara milicija da ih poduči malo ?? ................ bavite se glupostima, primite se lopate ............