Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatska pokreće pristupanje u redovito članstvo CERN-u

cern
MAK
27.11.2009.
u 20:11

Na skupu u Ruđeru odlučeno je da se stvorie radna skupina znanstvenika, tehnološke industrije i četiri ministarstva da se Vladi pripremi kvalitetan prijedlog

Jučerašnji skup “Strateški sastanak o mogućnostima i dobrobiti članstva Hrvatske u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja CERN” okupio je predstavnike hrvatske zajednice istraživača, hrvatskih ministarstava znanosti, zdravstva, gospodarstva i vanjskih poslova, CERN-ovih znanstvenika i menedžera, hrvatske tehnološke industrije i istraživačkih veterana Instituta Ruđera Boškovića. Sazvala ga je ravnateljica IRB-a dr. Danica Ramljak.

Završio je navečer inicijativom da radna skupina sroči zahtjev državnim vlastima da se Hrvatska CERN-u pridruži kao punopravan član. Takve su zahtjeve već uputili Ruminjska, Srbija, Cipar, Turska, Izrael i Slovenija.

Upravo ta susjedna zemlja, Slovenija, posljednjih 5-6 godina izdvaja 1,6 poto brutodruštvenog proizvoda za znanost, a nova je vlada spremna određeni promil BDP-a, putem ministarstva znanosti, a na račun Ministarstva obrane i nekih drugih, uplaćivati kao članarinu u CERN-u, objasnio je dr. Boris Pukl, pomoćnik ravnatelja ljubljanskog Instituta Jožefa Štefana.

Uloženi novac nije trošak, nego donosi sigurnu dobit koliko istraživanjima, toliko i tehnologiji i industriji. Dr. Antti Heikkillä, CERN-ov službenik za kontakt s Finskom, naglasio je da od 50 milijuna dolara uloženih posljednjih deset godina u CERN Finska na svaki uloženi dolar zaradila 1,5.

U vrlo zanimljivom izlaganju dr. Hartmut Hillermanns pokazao je pravu korist industrije i kasnije prodaje tehnologija razvijenih za CERN na serijskim proizvodima, posebno u medicini i dijagnostici. Zanimljivo, po pravilima CERN-a, koja važe već 50 godina, izričito se zabranjuje koristiti rezultate tehnološkog razvoja u vojne svrhe!
A to su iznimni proizvodi. Komentirajući izlaganje končarovca dr. Ivana Marića o sudjelovanju njegove tvrtke u izgradnji CERN-a prof. dr. Felicitas Pauss iz CERN-a i ETH-a rekla je da su magneti detektora CMS snažni toliko da sekunda njegove oslobođene energije može trenutačno rastaliti 20 tona zlata u nekoj od banaka obližnje Ženeve!

Komentara 2

Avatar punkufer
punkufer
14:29 30.11.2009.

Koliko to KOŠTA?

VU
Vukovar91
15:20 30.11.2009.

punkufer, PUNO!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije