Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaos u zemlji

Hrvatska pod snijegom: Vozači satima zarobljeni čekali na A3

snijeg (1)
Foto: Robert Belošević/Pixsell
1/28
08.12.2012.
u 08:12

Zbog snijega stotine građana bile su zatočene na cestama, pa tako i dva autobusa s ukupno 120-ero djece koja su, putujući prema Zagrebu, punih pet sat provela u zastoju na autocesti A3

Iako kalendarski još nije počela, zima je u subotu paralizirala Hrvatsku. Veći dio zemlje okovan je snijegom, jakim vjetrom i niskim temperaturama, a ključni prometni koridori bili su prekinuti. Prema podacima DUZS od 20.30 snijeg je prestao padati u većini županija. Na većini cesta proglašeni su zimski uvjeti, a na nekim cestama ima prepriječenih vozila te se promet odvija otežano. Zimske službe su na terenu i raspoloživim kapacitetima čiste prometnice. Osim poteškoća u prometu i opskrbi električnom energijom, nema informacija o drugim, značajnijim problemima.

>>Ovdje pročitajte detaljnije oko kaosa u Zagrebu i okolici

Stotine zatočenih na autocesti A3

Zbog snijega stotine građana bile su zatočene na cestama, pa tako i dva autobusa s ukupno 120-ero djece koja su, putujući prema Zagrebu, punih pet sat provela u zastoju na autocesti A3. Snježno nevrijeme pogodilo je veći dio zemlje, s iznimkom krajnjeg juga. ŽC 112 je zaprimio dosta poziva građana koji su se nalazili u vozilima u koloni od čvora Križ pokraj Ivanić Grada do čvora Ivanja Reka te ostajali bez goriva i hrane i vode. Organizirana je pomoć takvim osobama koju su pružili pripadnici Crvenog križa iz Općine Križ. Od 17:23 sati uspostavljen je promet vozila koja su bila u koloni na A3 prema Zagrebu, a od 18 i 45 sati prema istoku, uz povremene zastoje, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Zastoje su uzrokovali uglavnom turski prijevoznici, bez zimske opreme na vozilima. Sva novopristigla vozila u tim pravcima usmjeravaju se na okolne prometnice.

Prema podacima iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, na Krčkom i Masleničkom mostu zabilježeni su udari bure i do 200 kilometara na sat, što se u prosjeku događa jednom u godinu dana. Nevrijeme je bilo posebno jako u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje je već u prvoj polovici dana palo više desetaka centimetara snijega. U Gorskom kotaru visina snijega premašila je pola metra, a u Begovu Razdolju čak i metar. Tako velika količina padalina, osim u međugradskom prometu, izazvala je ozbiljne probleme i u samim gradovima.

Tri smrtna slučaja u Slavoniji

U Osijeku i Valpovu zabilježene su i prve ljudske žrtve nevremena. Kako je izvijestila tamošnja Hitna medicinska pomoć, riječ je o trima starijim osobama s područja Osijeka i Brijesta, prigradskog osječkog naselja te Valpova, no ne radi se o posljedicama smrzavanja. – Osobe se nisu smrznule. Riječ je o starijim osobama, kroničnim bolesnicima koji su, vjerojatno, izišli čistiti snijeg. Došlo je do pogoršanja njihova zdravstvenog stanja i preminuli su – objasnili su dežurni dispečeri na osječkoj Hitnoj, uz napomenu kako su intervencija imali i manje nego inače. Starija osoba u Valpovu umrla je zbog srčanih problema uzrokovanih pojačanim naporima, rekla je liječnica Klara Kereši Benani.

U varaždinskoj županiji tridesetak ekipa

Na području Varaždinske i Međimurske županije do jutra je napadalo dvadesetak centimetara snijega. Stanje u prometu je otežano, no sve županijske ceste u obje županije su prohodne. Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a Varaždinske županije, kaže da je od sinoć na terenu trideset ekipa za čišćenje snijega te da uspijevaju sve županijske i lokalne ceste držati prohodnima. Najviše problema je u brdskim krajevima gdje se stvaraju zapusi snijega. Osonjački poziva vozače da na put ne kreću bez neke velike potrebe, te da obvezno koriste zimsku opremu. Ekipama za čišćenje cesta koje prolaze naseljima probleme stvaraju i parkirani automobili uz cestu i ispred dvorišta pa T. Osonjački poziva vlasnike automobila da ih maknu kako bi ralice mogle nesmetano raditi. Slično je stanje i na području Međimurske županije. Sve ceste su prohodne, no zbog zapuha snijega čišćenje je otežano na nekim cestama u Gornjem Međimurju. Snijeg je stvorio probleme i u autobusnom prometu. U prometnom uredu na autobusnom kolodvoru u Varaždinu doznajemo da autobusi prometuju na svim linijama te da kasne od 10 do 30 minuta. Veća kašnjenja očekuju od autobusa koji dolaze iz pravca juga i Zagreba.

Problemi i na bjelovarskom području

Gusti snijeg otežao je promet na svim cestovnim pravcima Bjelovarsko-bilogorske županije. Zbog snježnog pokrivača visine 20-ak centimetara već od ranog jutra proglašeni su zimski uvjeti na cestama i vozačima upućena preporuka da ne pokreću svoja vozila ukoliko to nije nužno. Iz stožera zimske službe priopćili su da je na snazi treći stupanj pripravnosti, pri čemu je na terenu angažirano 27 ralica, pet utovarnih strojeva, četiri rovokopača i jedan grejder. Izvješće govori da su sve ceste prohodne te da zaliha soli i kamenog agregata ima dovoljno. Snijeg je donio više posla svim dežurnim službama. U dežurnoj kirurškoj ambulanti bjelovarske Opće bolnice zbog padova uzrokovanih snijegom, pomoć je zatražilo sedam pacijenata, od kojih je pet prošlo s kontuzijama, a dvoje nažalost s prijelomima. Dežurni liječnik dr. Darko Košćak priopćio je da povrede srećom nisu teške. Kao posebna zanimljivost izdvaja se potez bjelovarskog HSLS-a, čiji su mladi članovi u gradu organizirali snježnu patrolu te na taj način ponudili svim svojim starim i nemoćnim sugrađanima pomoć u čišćenju snijega. Ponudili su telefonske brojeve, pa se tako svaka starija i nemoćna osoba s tim zahtjevom može javiti na brojeve mobitela 098/346-858 i 098/950-0723. Mladi HSLS čistit će snijeg i na prilazima ispred domova umirovljenika, što je također hvale vrijedan potez.

Paški most zatvoren zbog bure

U Zadarskoj županiji Paški most zbog bure je zatvoren za sva vozila.

Slatinski putnici čekali vlakove koji su kasnili i do 3 sata

Putnici koji su danas krenuli na put iz Slatine, bili su oboružani strpljenjem, promrzli i pogleda uperenih na mjesto gdje bi ugledali kakav vlak u blizini. Naime, vlakovi su, kao i u ostatku zemlje kasnili od sat pa sve do tri sata kašnjenja u polasku. Blagajnica na slatinskom kolodvoru Ružica Radonjić nam je potvrdila da su danas, vjerojatno s obzirom na snijeg, došli samo oni kojima je put neodgodiv. Oko tridesetak putnika se upustilo u avanturu putovanja vlakom u snijegu.

Iz HAK-a upozoravaju vozače da ne kreću na put bez zimske opreme. Ovdje možete pogledati na kojim dionicama vrijede zimski uvjeti.

Jeste li zapeli negdje? Šaljite nam svoje snježne fotografije na e-mail dojavi@vecernji.net

Ključne riječi

Komentara 50

K1
k1milica
09:26 08.12.2012.

pozdrav iz snjeznog rovinja jos je i weekend pa cu doma zeni kuhat(ona predaje) ako ne vozish idila,,,,

K1
k1milica
09:28 08.12.2012.

globalno zatopljenje u narucju moje zene....

BA
bartula.a.
09:24 08.12.2012.

ovo vi slikate? hahaha 5 cm snijega,dodite kod mene u Resnik,na istok Zagreba,snijeg mi do koljenja,snijeg i dalje pada,nanosi snijega od jakog vjetra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije