Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI POREZNE UPRAVE

Hrvatska oporezuje 13.271 primatelja inozemne mirovine

povrat poreza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
25.11.2016.
u 12:45

Tri godine od primitka zahtjeva, Ustavni sud nije se izjasnio treba li zabraniti oporezivanje stranih mirovina

Otkako je 2012. Hrvatska uvela oporezivanje inozemnih mirovina, ta je tema predmet velikih osporavanja unutar iseljeničke populacije koja već tri godine neuspješno pokušava tu zakonsku odredbu srušiti na Ustavnom sudu.

Obveza plaćanja poreza na mirovine zarađene u inozemstvu ostat će na snazi sve dok eventualno Ustavni sud ne uzme njihov prijedlog u razmatranje i ne odluči drukčije.

Porezna uprava navodi da hrvatski porez na dohodak trenutačno plaća 13.271 primatelj inozemne mirovine, od ukupno 104.180 inozemnih umirovljenika evidentiranih u registru poreznih obveznika.

Plaćanje poreza na plaće ili mirovine zarađene u inozemstvu regulirano je brojnim međudržavnim ugovorima, u kojima je od zemlje do zemlje potpisano tko ima prednost naplate poreza. Njemačke se mirovine ne smiju oporezivati u Hrvatskoj, ali, prema ugovorima, Hrvatska smije naplatiti porez na mirovine zarađene u Švicarskoj, Francuskoj, Austriji...

Nikola Mijatović, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, smatra da je ministar financija Zdravko Mari?? pogriješio što kroz najavljenu poreznu reformu nije ukinuo oporezivanje svih mirovina iz inozemstva. Porez ostaje i nakon 2017., ali će se naplatiti 50 posto utvrđene porezne obveze.

– Zbog velikog broja iseljenog stanovništva mi smo u specifičnoj situaciji i naša je ustavna obveza da promičeno veze s iseljenim stanovništvom i poduzimamo mjere za njihov povratak. Povrh toga, oporezivanjem stranih mirovina narušava se načelo da ne smije biti naknadnog oporezivanja.

Ljudi koji su radili vani nisu koristili nikakve hrvatske usluge i nema razloga da ovdje plaćaju porez – dodaje Mijatović.

Njegovo je mišljenje da bi ukidanje tog poreza moglo kratkoročno smanjiti prihode proračuna, ali dugoročno država na njemu može profitirati. Osim hrvatskih državljana i iseljenika, Hrvatska kao turistička zemlja mogla bi privući i ostale penzionere da se dosele k nama.

>> Vlada diže povlaštene mirovine 10 posto

Ključne riječi

Komentara 9

FN
Fr@njo
13:09 25.11.2016.

Da ima pameti, tim ljudima trebalo bi dati jos i poticaj da se vrate i trose mirovinu u RH..ali, ne , ktome jos dozivljavaju izivljavanje, moraju porez placati mjesecno, donositi podatke drugaricama i drugovima u lokalnim poreznim uredima o tecajuju valute u kojima primaju mirovine na dan placanja , Mnogi od njih nisu radili nikad u HR,nemaju zdrastvenog osiguranja vrsi se harac nad njima a poreznom stopom od 40% plus prirez za lokalne serife i njihov njihove turisticke zajednice, masu nepismenih referenata, debila ala Bandic i njegovih jataka...Umjesto da trose svoju mirovinu u RH , ostaju tamo gdje su mirovinu zaradili.

JM
jezero-matica
12:59 25.11.2016.

To je jos jedan udar na "neprijateljsku emigraciju"! Bravo djeco Sumskog Marsala!

LI
Lisnjak
13:14 25.11.2016.

Ovo je tipican jugoslovenski,podcjenjivacki odnos prema hrvatskim gastarbajterima. I nije samo od juce. Odnos - vise smijesan nego li stetan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije