Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIČNO STANJE

Hrvatska odgovorila na apele, Plenković: 'Zbrinut ćemo po desetak pacijenata iz Češke i Slovačke'

Premijer Plenković sastao se s gradonačelnikom Ivanić-Grada, Javorom Bojanom Lešom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.03.2021.
u 19:18

Češka je sa 10,7 milijuna stanovnika posljednjih je tjedana jedna od najteže pogođenih na globalnoj razini

Nakon što je Češka uputila apel drugim članicama EU, tražeći pomoć oko zbrinjavanja pacijenata zbog prenapučenosti bolnica i kritičnog stanja, premijer Andrej Plenković oglasio se na svom Twitteru te ponudio pomoć zbrinjavanja desetak pacijenata iz Slovačke i Češke.

- Danas sam održao telefonsku konferenciju  sa češkim premijerom Andrejom Babišom i slovačkim premijerom Igorom Matovićem. Izrazio sam spremnost Hrvatske da, u slučaju potrebe, zbrine po desetak COVID 19 pacijenata iz Slovačke i Češke, s obzirom na pritisak na njihove zdravstvene sustave, objavio je Plenković.

- Hrvatska je solidarna s članicama EU u borbi protiv pandemije COVID-a 19, nadodaje.

Podsjetimo, Češka je sa 10,7 milijuna stanovnika posljednjih je tjedana jedna od najteže pogođenih na globalnoj razini jer su mnoge regionalne bolnice, preplavljene priljevom covid pacijenata, bile prisiljene prebaciti ih i stotinama kilometara daleko.

- Veliki broj novozaraženih je pojačao pritisak na zdravstveni sustav, a raste broj pacijenata kojima je nužna hospitalizacija, navelo je ministarstvo.

Prošloga je petka u zemlji bilo 8153 hospitaliziranih zbog covida, uključujući i 1735 na intenzivnoj njezi, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Diljem zemlje je 13 posto kapaciteta intenzivne njege bilo dostupno, a u Pragu samo 5 posto, dok je Slovačka prošloga tjedna prebacila prve korona pacijente u inozemstvo.

Komentara 18

Avatar rubinet
rubinet
19:54 09.03.2021.

Može. To su naši prijatelji . I Česi i Slovaci.

DO
Dolac68
20:01 09.03.2021.

Treba om i više pomoći.

PP
Preodgojen_Povratnik
20:07 09.03.2021.

Nek dođu, valjda neće kašljati na terasi uz kavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije