Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijeg turista

Hrvatska očekuje barem dio "tuniskih" Nijemaca

Tunis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.03.2015.
u 21:20

Hrvatski se turisti sve više odlučuju za Dubai zbog izravne linije iz Zagreba

Prije nepuna dva tjedna nova je tuniska ministrica turizma Selma Elloumi Rekik na berlinskoj turističkoj burzi, ohrabrena blagim rastom broja gostiju u 2014., ambiciozno najavljivala petogodišnje planove i lagani otklon od imižda isključivo sunce-plaža destinacije. Oporavak od Arapskog proljeća, koji je turistički Tunis platio padom broja turista s gotovo sedam milijuna u 2010. na tek nešto više od četiri milijuna u 2011. nije tekao glatko. Unatoč terorizmu i kaosu u susjedstvu, turizam Tunisa se ipak držao iznad vode. Sve do prekjučerašnjeg krvoprolića ispred Muzeja Bardo u glavnom tuniskom gradu. Sedamnaest mrtvih turista svijet putovanja teško će zaboraviti. Turizam i terorizam nespojivi su, a od pješčanih tuniskih plaža zazirat će sada ne samo sunarodnjaci ubijenih turista nego svi Europljani, uključujući i naše građane. Tunis se, pritom, kod nas jedini od mediteranskih destinacija održao u toj mjeri da ima izravne čarterske letove iz Zagreba. Trenutačno organiziranih grupa hrvatskih turista u toj zemlji nema. Čarteri su, pak, i dalje u planu. I to već od kraja travnja, kažu organizatori iz agencije Sunčani odmor, ali nitko se ne usuđuje prognozirati puno više od toga.

– Pratit ćemo sve upute našeg Ministarstva vanjskih poslova, ali zasad nemamo naznaka da bi moglo biti preporuka da se ne putuje u Tunis. Nadamo se da ćemo normalno odraditi sezonu. Ovakve se stvari, nažalost, događaju, današnji svijet je takav... – sa žaljenjem konstatiraju u Sunčanom odmoru, čijim čarterima na ljetovanje u Tunis putuje godišnje oko dvije tisuće hrvatskih građana.

U Atlasu, Kompasu... računaju sa smanjenjem interesa za odmor u Tunisu, koji se, inače, nametnuo popularnim cijenama. Sedmodnevni odmor u Tunisu mogao se dobiti već za dvije tisuće kuna, u špici za 3500. Osim pogodnošću izravnog leta iz Zagreba, Tunis je cijenama tukao i Egipat, Tursku, Grčku. Iako, nestabilna situacija uteg je i za egipatski turizam, a i Turska trpi zbog susjedstva sa Sirijom.

– Otkako je uvedena izravna aviolinija u Dubai, za koji se aranžman od tri-četiri noćenja može dobiti za tri do pet tisuća kuna, on se kod nas pomalo nameće kao zamjenska destinacija za nesigurne ili manje sigurne mediteranske zemlje – kaže Ivan Pukšar iz Kompasa.

Čime će, pak, Europljani, koji putuju najviše na svijetu, sada zamijeniti Tunis? Samo je Nijemaca, kojih na Mediteran godišnje odlazi dvadesetak milijuna, na odmor u Tunis putovalo oko pola milijuna. Bez likovanja, neki će se zasigurno okrenuti nedalekom i sigurnom hrvatskom Jadranu. 

>> Okončana drama u Tunisu: 22 osobe ubijene, pri spašavanju talaca ubijena i 2 napadača 

>> Amerikanci bi nam zbog jakog dolara mogli biti zamjena za ruske goste

Komentara 3

IG
iggo
19:41 22.03.2015.

Lešinari...

SB
silan_bandit
07:17 21.03.2015.

postoje vise vrste turizma.. sad za ove mazohiste ima ponude.. zivi kao prosjecan hrvat u hrvatskoj tjedan dana :) gore je od ekstremnog slobodnog penjanja :) zalosno

TO
tomzag
08:19 21.03.2015.

Ne vjerujem da će hrvatske stjenovite plaže i skupi hoteli zamijeniti tuniške pješčane i jeftin smještaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije