Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Televizija ORF

Hrvatska – novo dijete koje zadaje brige europskoj obitelji

eu, zastava
Antonio Bronić
02.03.2012.
u 14:17

Pod naslovom "Dijete koje zadaje brige prije ulaska u EU“ u dnevniku je istaknuto da se Hrvatska nalazi pred velikim izazovima.

BEČ – Upozorenjima austrijskog predsjednika Heinza Fischera, kojeg je u četvrtak u Zagrebu ugostio njegov hrvatski kolega Ivo Josipović, da ulagačka klima u Hrvatskoj nije baš najbolja, da su procedure duge i neizvjesne te da ima slučajeva koje graniče s korupcijom, pridružila se iste večeri i austrijska televizija ORF svojim izvještajima u večernjem dnevniku ZiB 2 te gospodarskoj emisiji Eco.

Pod naslovom "Dijete koje zadaje brige prije ulaska u EU“ u dnevniku je istaknuto da se Hrvatska, koja će se 1. srpnja sljedeće godine pridružiti europskoj obitelji kao njena 28. članica, nalazi pred velikim izazovima, koje obilježavaju nužne mjere stabilizacije gospodarstva i rješavanja kriznih problema koje su počele povećanjem PDV-a sa 23 na 25 posto i valom masovnih poskupljenja. Napomenuto je da naša zemlja, u kojoj je svaki peti Hrvat nezaposlen i koja bez novih ulaganja teško može biti konkurentna u međunarodnoj utakmici, hitno mora ukloniti administrativne prepreke kojima je prestrašila strane ulagače i ozbiljno poraditi na svom imidžu primamljive ulagačke destinacije.

U emisiji Eco rečeno je da se Hrvatska, zemlja plavog i čistog mora i sunca te dobrog jela i pića, nalazi u delikatnoj situaciji. Politika visokih poreza i državnog intervencionizma otjerala je ulagače i ugušila stvaranje novih poslova i radnih mjesta, koji su jedina šansa za oko 18 posto nezaposlenih, među kojima je izuzetno velik broj mladih. Stoga je, kako je navedeno, Hrvatska suočena i s masovnim odljevom mozgova visokoobrazovanih i stručnih mladih Hrvata.

S obzirom na ne baš najbolju ulagačku klimu i smanjen priljev inozemnog kapitala u RH, ali i stanje u realnom gospodarstvu te ostale brojne teškoće s kojim se naša zemlja susreće u vrijeme globalne krize, ORF je ustvrdio da se iz svega toga nameće pitanje je li  dugom opterećena Hrvatska zrela za ulazak u EU ili je na pomolu sljedeća Grčka.

Ključne riječi

Komentara 25

RO
rogstrug
14:26 02.03.2012.

Mi imamo Čačića...pa što da nas sve to zabrinjava...gluposti! U novoj vlasti nema korupcije , nema dizanja harača na 25 %, nema politički podobnih kadrova, nema lopova..

KV
kvakva
14:29 02.03.2012.

Ima li koja EU država prvoga potpredsjednika Vlade na sudu zbog ubojstva dvije osobe u prometnoj nesreći...

Avatar wratnik
wratnik
11:50 03.03.2012.

+ - 02.03.2012. u 14:29h kvakva je napisao/la: Ima li koja EU država prvoga potpredsjednika Vlade na sudu zbog ubojstva dvije osobe u prometnoj nesreći... --------------------- Ili, imali ikoja Eu-Drzava jednog premijera kojem se sudi za peterostruku pronevjeru???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije