Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osumnjičen za trostruko ubojstvo u Petrinji, a Hrvatska nije tražila izručenje!

Ministarstvo pravosuđa čeka razvoj slučaja kapetana Dragana
23. srpnja 2014. u 17:15 25 komentara 6213 prikaza
predrag japranin
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/5

Predrag Japranin (42), rođeni Petrinjac koji se nalazi na Interpolovoj tjeralici zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Petrinji 1991., živi u Melbourneu od 2000. i ima australsko državljanstvo, objavila je australska ABC televizija. Iako je Japraninovo ime od 2012. na tjeralici Interpola, po nalogu Hrvatske radi suđenja za ratni zločin nad troje hrvatskih civila, te iako je te godine lociran u Australiji, Hrvatska još uvijek nije tražila njegovo uhićenje i izručenje.

''Saslušanje'' u Ciglani

Ministarstvo pravosuđa kaže kako čeka da se okonča slučaj izručenja Dragana Vasiljkovića, kapetana Dragana, kako bi se kroz taj presedanski slučaj vidio konačan stav Australije prema izručenju njihovih državljana. Naime, kao i u slučaju kapetana Dragana, Japranin je australski državljanin i za njega će morati vrijediti ista pravila. Za Japraninom je raspisana međunarodna tjeralica, što znači da će, u slučaju napuštanja Australije, ionako biti uhićen i izručen RH.

A Japranina bi o smrti svoga sina jako željela pitati Kristina Šiftar. Njezina je sina Marijana, tada 39-godišnjaka, iz kuće u Sisačkoj ulici u Petrinji, na tada okupiranom području, 5. studenog 1991. odveo upravo Japranin, zajedno s još jednim nepoznatim muškarcem.

>>Ratni zločinac živi u Melbourneu, dok majka njegove žrtve čeka pravdu

– Oko 14.30 sati odveo je Predrag iz kuće moga sina. Kazao je da njega i susjeda iz kuće preko ceste, Milana Krnjaića, vodi na saslušanje u obližnju Ciglanu, a zapravo ih je odveo u smrt. Tek nakon Oluje njihova su tijela pronađena u zajedničkoj grobnici na groblju sv. Benedikta u Petrinji. Sigurna sam da je moga Marijana i susjeda Milana zaista odveo Japranin jer je pitao za moju unuku Klaudiju, s kojom je išao u osnovnu školu u Petrinji – o Japraninovoj umiješanosti u ratni zločin svjedoči Kristina Šiftar (83), koja živi u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji.

Uz njih dvojicu iste su osobe s obližnjeg polja odvele i Branka Kovačevića, čije je tijelo također nađeno nakon rata u istoj grobnici. Na temelju Kristinina svjedočenja, sisački je DORH podignuo optužnicu protiv Japranina 2009., a 2012. je izdan i nalog za njegovo uhićenje, no nejasno je zašto ta procedura nije provedena i prema Australiji kad je Japranin lociran.

Demantira optužbe

A Japranin je australskim medijima demantirao svoju umiješanost u ubojstvo tvrdeći da on nije bio pripadnik vojnih formacija i da s ubojstvima nema nikakve veze. Kao argument je naveo i da nema desnu šaku, koju je kao mladić izgubio u igri s dinamitom. No, demantiraju ga dokumenti koji su pronađeni nakon Oluje u kojima stoji da je imao čin vodnika u zloglasnom 39. izviđačko-diverzantskom odredu, čiji se članovi sumnjiče za brojne zločine za vrijeme okupacije.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • UltraPartyaner:

    Opet Gost. Logicno da vlada nije zatrazila izrucenje kada vladom drmaju gosti

  • Vlaskoulicanec:

    PravDA - kukurikuuuuuuuuuuuuuuu

  • bijela_hrvatska:

    da živi u Hrvatskoj, vjerojatno bi sada bio na nekoj funkciji u Petrinji...možda čak i gradonačelnik...prejadno...