Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA PRESUDU

'Hrvatska nije pomagala i potpuno se distancirala'

Haški sud, BiH, presuda, Prlić, Praljak (1)
Screenshot/ICTY
29.05.2013.
u 16:56

Pokazali smo i mislim da smo dokazali da nije bilo planova Tuđmana, Šuška i drugih da se pripoji dio BiH Hrvatskoj, rekao je Prlićev odvjetnik

Michael Karnavas, odvjetnik Jadranka Prlića, rekao je kako je šokiran presudom svom klijentu i ostalim čelnicima Herceg-Bosne.

– Očito smo šokirani ishodom i činjenicom da je ostala kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata. Razočaran sam i zato što je to kvalificirano kao međunarodni oružani sukob. Pokazali smo i mislim da smo dokazali da nije bilo planova Tuđmana, Šuška i drugih da se pripoji dio BiH Hrvatskoj. No, Hrvatska mora iznova provjeriti svoju poziciju jer nije ponuđena zapravo nikakva pomoć i potpuno se distancirala. Na temelju ovih dokaza vrlo je moguće da se pred Međunarodnim sudom pravde pokrene pitanje ratne odštete.

Presudu je komentirala i Nika Pinter, odvjetnica Slobodana Praljka.

– Imamo dovoljno vremena i prije svega ćemo se obračunati s udruženim zločinačkim pothvatom i izvršenjem ostalih točaka za koje su proglašeni krivima. Dobro je da je u presudi generalu Perišiću vidljivo da je Sud postupio kao kazneni sud koji mora utvrditi postoji li veza između izvršenja i osobe za koju je optužena. Ovo nije panel o ljudskim pravima ni tribina o posljedicama rata nego kazneni sud za kaznenu odgovornost. Nadu mi ulijeva izdvojeno mišljenje suca Antonettija koji je profesionalni sudac.

Senka Nožica, odvjetnica Brune Stojića:

 – Nitko nije očekivao udruženi zločinački pothvat i to nas najviše iznenađuje jer smo jako mnogo truda uložili u dokazivanje koliko je hrvatska država pomagala Armiji BiH na razne načine i stoga smo smatrali da smo to dobro obrazložili. No, hrvatska država nije ništa učinila da nam pomogne u dokazivanju neistinitosti formulacije udruženog zločinačkog pothvata tijekom cijelog postupka.

– Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića:

– Udruženi zločinački pothvat oblik je kaznene odgovornosti koji sudu dopušta da izrekne kaznu i nekoga proglasi krivim, a da pritom ne utvrđuje konkretnu vezu okrivljenog s tzv. bazom zločina. To je za suce vrlo jednostavan postupak, jer svako individualiziranje zahtijeva konkretno ispitivanje okrivljenika s konkretnim zločinom, što je iscrpljujuće.

Petar Ćosić, dopredsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa:

– Ova presuda u cijelosti je neutemeljena i osuda cijelog hrvatskog naroda, napose u BiH. Kao NGO organizacija na to smo upućivali u slučaju Gotovina i ostalih. Nastavit ćemo na to ukazivati i u ovome slučaju jer se ne smije falsificirati povijest na području bivše Jugoslavije. Udruženi zločinački pothvat u slučaju Gotovine i Markača nije prošao, a nadam se da će i ovdje pasti. Ja sam čvrsto uvjeren da će se revidirati to stajalište jer to nije mandat ovoga suda.

Tužitelj Kenneth Scott izrazio je zadovoljstvo presudom.

– Mi smo uvijek tvrdili da su Herceg-Bosna i Republika Srpska iste. Tu je postojao udruženi zločinački pothvat, postojao je dogovor, plan i djelovanje vodstva Herceg-Bosne po uputama Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Mogu razumjeti zabrinutosti žrtava rata, ali pravda će biti zadovoljena. Ovo je snažna presuda. Pravda je danas zadovoljena, a nadam se da će biti i u budućnosti – rekao je Scott.

Suljo Kmetaš, predsjednik udruge zatočenika HNŽ-a:

– Koliki su zločini počinjeni u Hercegovini i srednjoj Bosni, pravda ne može biti dovoljna za žrtve. Ali zadovoljni smo da su krivi i da je sudionik zločina nad Bošnjacima Hercegovine i Republika Hrvatska. Malo je 111 godina za zločine koje su počinili.

Fra Ivica Jurišić, svećenik Bosanske provincije koji je pastoralno djelovao u Haagu:

– Težak dan. Ali ne treba se predavati. Moramo se nastaviti boriti za dečke i biti uz njih našim zajedništvom s Hrvatima iz domovine i inozemstva. Nema predaje i moramo ići dalje. Ostat ćemo uz ove ljude i njihove obitelji.

>> Više o presudi čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije