Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednje izvješće

Hrvatska neće biti pod nadzorom kao Bugarska i Rumunjska

Stefan Fuele
Wiktor Dabkowski /PIXSELL
18.03.2013.
u 17:31

Dokument - 
Posljednje izvješće bit će objavljeno 26. ožujka, a nacrt je dovršen u petak.

– Nikakva vrsta posebnog monitoringa za Hrvatsku nakon ulaska u punopravno članstvo EU ne spominje se u prijedlogu posljednjeg izvješća o pretpristupnom monitoringu koji objavljujemo 26. ožujka – otkrio je za Večernji list u Bruxellesu visoki izvor iz EU. Njegova izjava još više umanjuje mogućnost, o kojoj je njemačkim medijima govorio član Bundestaga Günther Krichbaum, da Hrvatska i nakon ulaska u EU bude pod monitoringom sličnom onome kakav imaju Bugarska i Rumunjska.

Kako doznajemo, visoki dužnosnici Europske komisije razgovarali su s Berlinom nakon Krichbaumove izjave i dobili uvjeravanja da ta izjava nije stajalište njemačke vlade niti stajalište Bundestaga. Posljednje izvješće o pretpristupnom monitoringu bit će objavljeno 26. ožujka, a u petak je dovršen nacrt toga izvješća nakon što je dokument prošao proceduru konzultacija među svim nadležnim upravama i odjelima Europske komisije.

– Ništa slično onome o čemu je govorio Krichbaum ne spominje se u tom dokumentu. Europska komisija je protiv ideje posebnih nadzornih mehanizama za Hrvatsku nakon ulaska u punopravno članstvo 1. srpnja – rekao nam je izvor upoznat sa sadržajem nacrta izvješća.

Hrvatska će biti pod nadzornim mehanizmima koji vrijede za sve države članice Europske unije, kaže naš sugovornik i navodi primjer ideje o nadzoru borbe protiv korupcije u svih 28 članica. Europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malström, naime, predlaže ideju objavljivanja ljestvice svih zemalja EU na kojoj će se mjeriti rezultati borbe protiv korupcije i jačanja vladavine prava. Ideja je da taj novi sustav nadzora bude u funkciji za otprilike godinu dana.

– Nitko nema ništa protiv toga da se na Hrvatsku nakon ulaska u članstvo primjenjuju mehanizmi nadzora, sve dok su to mehanizmi koji se primjenjuju za sve zemlje članice. Ali postoji snažno protivljenje tome da Hrvatskoj bude uveden nekakav poseban nadzorni mehanizam – rekao nam je izvor iz Bruxellesa. Europska komisija ne želi da Hrvatska ima monitoring kakav i nakon ulaska u EU imaju Rumunjska i Bugarska jer je Komisijina opća uprava za proširenje koncipirala pregovarački proces s Hrvatskom tako da monitoring nakon članstva ne bude potreban. I pretpristupni monitoring, koji završava objavom posljednjeg izvješća 26. ožujka, smišljen je kako bi se izbjegao postpristupni monitoring.

>>Monitoring nakon ulaska je ideja, ali ratifikacija počinje

Komentara 2

Avatar morski covik 1
morski covik 1
17:47 18.03.2013.

Koji ce ** Hrvatskoj nadzor!? Saka jada u vlasnistvu stranih banaka i 100 bogatih obitelji?!

PP
Peter Petrovic
18:52 18.03.2013.

moze i vjecni monitorigg,nase lopuze ne zaustavi nikakav monitoring,a sto se tice malene,nista ne dobiju niti izgube.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije