Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hanfa

Hrvatska ne treba objaviti ponudu za preuzimanje Ine

Plenković i Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
28.12.2016.
u 14:15

Iz Plenkovićeve izjave razvidno je da se odnosila na namjeru otkupa dionica koje drži MOL te se ona ne može smatrati iskazivanjem namjere dobrovoljnog preuzimanja.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) izvijestila je da s premijerovom objavom o preuzimanju Molovih dionica u Ini nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Ine. 

Kako objašnjavaju, RH je u rujnu 2008. godine, zajedno s društvom MOL-om, sudjelovao u objavljivanju dobrovoljne ponude za preuzimanje Ine, nakon čega su ta dva dioničara zajedno držala 92% dionica (MOL 47,2%, a RH 44,8%), čime su, u skladu s odredbama članka 9. tada važećeg Zakona o preuzimanju dioničkih društava prešli kontrolni prag od 25% dionica s pravom glasa, kao i konačni prag od 75% dionica s pravom glasa, nakon kojeg više nisu bili u obvezi objave ponude za preuzimanje Ine u slučaju daljnjeg stjecanja dionica društva. 

Prema odredbama važećeg ZPDD-a, nakon objavljene ponude za preuzimanje ne postoji obveza ponovnog objavljivanja ponude za preuzimanje u slučaju osnaživanja kontrole dodatnim stjecanjem dionica i/ili prelaskom dodatnih pragova.

Također, kažu, s obzirom na to da je iz navedene izjave predsjednika Vlade RH razvidno da se odnosila na namjeru otkupa dionica koje drži MOL, a nije bila upućena svim dioničarima društva Ine, ta se izjava ne može smatrati iskazivanjem namjere dobrovoljnog preuzimanja.

Komentara 8

TE
TechnoCroat
16:09 28.12.2016.

Haha, trebalo im je 5 dana da shvate svu g l u p o s t, nepromišljenost i štetnost te izjave ( koja je bila izričito eksplicitna i jasna svima), pa sada mazanjem očiju administrativnim riječnikom to pokušavaju negirati.

DU
Deleted user
19:23 28.12.2016.

Možda da dr.Ivo otkupi Inu.Onda bi mogla promijeniti ime u Ivina.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:26 29.12.2016.

A šta sa ovršnim zakonom, ništa jeli, blago nama sa vama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije