Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska ne odbija 2. blok Krškog. Ćorić: Stabilni izvori naš su interes

Vidjet ćemo hoće li biti sufinanciranja, troškovi će se u milijardama mjeriti, kaže Ćorić
22. srpnja 2021. u 06:35 5 komentara 2794 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenci su napravili prvi korak ka mogućoj izgradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK). Slovenska je vlada, naime, izdala energetsku dozvolu za planiranje i gradnju tog drugog bloka, no konačna će se odluka o tome donijeti nakon javne rasprave, ali i izrade brojnih dokumenata. Hrvatska je pak suvlasnica 50 posto NEK, a hoće li sudjelovati i u mogućoj gradnji drugog bloka, tek će se vidjeti. U svakom slučaju RH tom projektu nije rekla ne, pa čak bi se moglo reći i da postoji neki načelni hrvatski interes i za taj drugi blok. Neizravno je to jučer potvrdio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Do 2023. Hrvatska mora preuzeti 3000 kubika otpada iz NE Krško

Hrvatska do 2023. mora preuzeti svoj dio nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško.

– Što se tiče skladištenja NSRAO-a, imamo svoje planove i njihova realizacija ide svojom dinamikom. Nedavno smo imali sastanak s bosanskohercegovačkom stranom po pitanju lokacije Čerkezovac. U ovom se trenutku ne razmišlja o tome gdje će se skladištiti gorivo za 15 ili 20 godina iz novog bloka koji bi bio gotov za desetak godina – kazao je jučer ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Hrvatska je za lokaciju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada odabrala bivšu vojarnu Čerkezovac na Trgovskoj gori. No osim na lokalnoj razini, tom se centru na toj lokaciji protive i u susjednoj BiH. Iz NEK u Čerkezovac trebalo bi biti dopremljeno nešto manje od 3000 kubnih metara NSRAO-a. Procijenjena vrijednost gradnje Centra iznosi 10 milijuna eura.

Rahim Ademi
Izvaci iz knjige Rahima Ademija (1. dio)
Zašto je Tuđman zapravo smijenio generala Bobetka
Pelješki most nazvati po njemu
Faust Vrančić prije četiri stoljeća kreirao je most ovješen o lance, kakav je i Pelješki
Rahim Ademi
ŽIVOTNA PRIČA RAHIMA ADEMIJA
Vrijeme je da se kaže istina: Banja Luka nikad nije bila cilj hrvatskih snaga
  • SmCZD:

    Do 2023. Hrvatska mora preuzeti 3000 kubika otpada iz NE Krško....hihihihihi....Hehe, kad uzmu rođu za kooperanta za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada. Sreća da. ima dovoljno vremena za pobjeći odavde.

  • modovisisajteMaraschino:

    plan smanjenja emisije CO2 je da se zagađivanje premjesti u siromašne zemlje, električni automobili su tu samo zbog zarade a ne ekologije

  • Pacta_Conventa:

    Nukleraka se gradi u nenaseljenim podrucjima niske potresne aktivnosti , zasricena od poplava ..cernobil je 200 km od Kijeva , fukusima je opomena , Krsko je u dolini planinske rijeke , izmedu Ljublhane i Zagreba na potresnom podrucju i na ... prikaži još! migrantskoj ruti , toliki rizik uzeti zbog par milijardi profita , toliko smo u brodogradnju skrkali