Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajedničko nebo

Hrvatska naručuje ratnu eskadrilu, Sloveniji u najam dva presretača

\'25.5.2009., Zagreb - Dolazak aviona Eurofighter njemackog ratnog zrakoplovstva u Zracnu bazu Zagreb u sklopu bilateralne suradnje Hrvatske i Njemacke. Eurofightera je u zraku presreo MiG-21 Hrvatsko
Igor Kralj/24sata
25.10.2010.
u 10:21

Ostvari li se dogovor Hrvatska - Slovenija, vjerojatno bi hrvatski presretači preuzeli nadzor i zračnog prostora Crne Gore.

Lovranski sastanak J. Kosor i B. Pahora vodi rješavanju još dvaju velikih problema. Izjava o "mogućnosti zajedničkog nadzora zračnog prostora" vodi realno i izravno do zajedničke nabave ratne eskadrile koja jedina i može osigurati taj cilj. Da se nešto u Lovranu "pomaklo", potvrđuju izvori bliski vrhu hrvatske Vlade, koji tvrde kako se načelno razgovaralo o tome da Slovenija sudjeluje u nabavi ratne eskadrile, što bi smanjilo troškove Hrvatskoj, a Slovenija bi u najam dobila nekoliko borbenih lovaca presretača. Vjerojatno bi time Slovenija sudjelovala s približno petinom novca, ali i prava u nabavi ratne eskadrile. Slovenija je nezadovoljna aranžmanom nadzora svog zračnog prostora. Članice NATO-a trebaju ispuniti i tu obvezu, a kako Slovenija nema nadzvučne lovce, unajmljuje talijanske.

Zastarjeli MiG-ovi
To plaća 40 milijuna eura u godini, a jako je nezadovoljna uslugom. Hrvatsku, pak, muči što bi HRZ, zbog zastarjelih MiG-ova, mogao izgubiti sposobnost zračnog nadzora. Stoga je Vijeće obrane i zaključilo da bi bila nepopravljiva šteta ne obnoviti ratnu eskadrilu jer bi HRZ izgubio stotinjak obučenih pilota. Hrvatskim pilotima treba za doobuku za let na novom zrakoplovu oko pola godine, a slovenskim (lete samo na turbo-prop Pilatusima), odluče li da žele generaciju pilota nadzvučnih aviona, trebalo malo više od godine dana. Do tada bi zračni prostor Slovenije osiguravali piloti HRZ-a. Par lovaca vjerojatno bi bio smješten na vojnom aerodromu u Brežicama. Osnivanje zajedničke hrvatsko-slovenske radne skupine koja će ispitati mogućnosti suradnje u nadzoru zračnih prostora dviju država moglo bi promijeniti zaključak Vijeća obrane RH. Na Pantovčaku je tada rečeno kako će Hrvatska odgoditi nabavu nove eskadrile ratnih zrakoplova i premostiti je novim remontom MiG-ova 21.

Nabava nove eskadrile
Uključivanje Slovenije pojačava mogućnost pokretanja natječaja za nabavu nove eskadrile lovaca, a onda bi i ona sudjelovala u offsetu, plasmanu svoje robe u zemlju prodavača. Ljetos je delegacija MORH-a i HRZ-a u Crnoj Gori razgovarala o mogućnosti da lovci HRZ-a preuzmu i nadzor njihova zračnog prostora pa bi zajednički projekt aktivirao i tu ideju. Predsjednik Josipović kaže da je ovo jedno od rješenja, a Vijeće obrane u roku od 60 dana donijet će konačnu odluku.

Komentara 215

OB
-obrisani-
16:13 25.10.2010.

pesmom do slobode

DU
Deleted user
19:23 26.10.2010.

parabellum /* */ Potpisujem!

OB
-obrisani-
13:38 25.10.2010.

još neka uključe srbiju i makedoniju... i eto ti Juge...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije