Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska narodna stranka neće podržati proračun za 2016. godinu

Predloženi je proračun, kažu, neamibiciozan, ne donosi reforme niti iskorak, a njegova projekcija pokazuje i da Hrvatska nazaduje.
14. ožujka 2016. u 15:23 14 komentara 407 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska narodna stranka neće podržati proračun za 2016. godinu. Poručili su to sa tiskovne konferencije predsjednica stranke Vesna Pusić, potpredsjednik Ivan Vrdoljak i šefica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš. Predloženi je proračun, kažu, neamibiciozan, ne donosi reforme niti iskorak, a njegova projekcija pokazuje i da Hrvatska nazaduje.

Vesna Pusić posebno se osvrnula i na smanjenje potpora za gospodarstvo i obrazovanje, dva segmenta koja u HNS-u drže ključnima.

– I jedno i drugo se sustavno smanjuje. U obrazovanju su drastično smanjena sredstva za prijevoz učenika, udžbenike i znanstvena istraživanja kao i znanstvene novake. To je negativna demografska politika. Ovaj proračun pokazuje da Vlada ne planira niti ulagati u budućnost niti popravljati standard niti stimulirati demografsku obnovu Hrvatske– poručila je Pusić.

Istaknula je i kako je politička klima u zemlji loša što se pogršava iz dana u dan, a što je nešto što se u proračunu, kako kaže, ne vidi jer se ne može iskazati brojkama. Potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak upozorio je pak kako je proračun nelogičan jer Vlada do 2018. godine planira rast izvoza od pet posto, što je, kaže, lošije od bivše Vlade koja je izvoz u 2014. povećala za 7,3 posto, a u 2015. više od 9 posto.

Kao problem naveo je i podatak da su u prijedlogu proračuna smanjena i sredstva za privlačenje stranih investicija, a smatra i da će doći do pada industrijske proizvodnje jer se drastično smanjio i planirani iznos ulaganja u inudustriju kroz oprativni plan. Mrak Taritaš je pak poručila kako je problematično što Vlada nije osigurala niti jednu kunu za odlagalište otpada Piškornica koju je prošla Vlada proglasila strateškim projektom. 

>> Deficit je isti unatoč stopi rasta od dva posto, drugim riječima: no good! 

>> Đacima se subvencije za prijevoz vraćaju na staro, 30 milijuna uzet će se strankama

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • Bjelovar112:

  pa žalosno je da stranke koje samostalno ne mogu prijeći prag o bilo čemu odlučuju

 • Avatar navijač
  navijač:

  Našla se prava , da joj je stranka samostalno izašla na izbore , nebi ni ušli u parlament kao i yusipović .

 • Avatar Štilcovana_Katabolcna
  Štilcovana_Katabolcna:

  Daj odi na Savski most već jednom.