Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MACRON STIŽE U ZAGREB
Povratak na članak

Hrvatska nabavom francuskih aviona Rafalea ne ugrožava partnerstvo sa SAD-om

Predsjednik Zoran Milanović ima poruku - pozdravio je nabavu zrakoplova, ali ističe da je od strateškog značaja i nabava borbenog vozila pješaštva Bradley

Komentari 16

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
08:54 24.11.2021.

Milanovic opet, opet, opet preko reda odlucuje sto i kako. Sada on odlucuje bez struke, bez komisije da se mora kupiti borbeno vozilo Bradley. Mozda je najbolje mozda i nije, to mora netko drugi odluciti a ne ovaj koji sa vojskom samo ima toliko veze da sa svojim pajdasem ide na djabnu klopu i smrkanje. U jednoj ozbiljnoj zemlji to nemoze biti dovoljno za donosenje tako vaznih odluka. Mouza u slucajnim zemljama ali to nismo unatoc rabotama ovoga naseg nenaspavanoga.

VL
DU
Deleted user
07:43 24.11.2021.

Ne volim Plenkovica, ali Rafale je dobar izbor, jedan od najboljih aviona na svijetu po OK cijeni.

VL
HO
homophob
14:47 24.11.2021.

Balkanistanci! Rafale pomalo zastarjeli avion jer se bazira na francuskoj tehnologiji koja nije konkurentna posljednjoj svjetskoj. Medutim to nije problem nego cinjenica da se narucuje 12 primjeraka a to je dovoljno za mirnodopsko patroliranje i trening u slucaju sukoba ce trenutno trebati barem dva puta vise a to francuska nemoze poduprijeti (cak kada bi bili voljni a povijest je pokazala da jednako kao Svedani u ratu iznevjere svoje klijente). Amerika ima konzervirane tisuce f16 a toliko ih i redovno leti u jedinicama svake savezne drzave. Drugo je sudjelovanje i NATO koje je potreba da vojne snage ostanu i kondiciji. Nije dovoljno obuci se iz vojnog zurnala i nositi zgodno oruzje pa kazati: Ja sam vojnik! Kao sto balerina je balerina ako dnevno plese 4-5 sati na probama i tjedno ima predstave tako i vojnik mora RATOVATI zbiljski da ostane vojnikom a vjezbe kondicije na parketu i dva puta godisnje na izlet na poligon nije trening za pravog vojnika nego weekend za rezerviste. Uz Amere pravog treninga ce biti ako cemo slati svoje vojnike u afganistane ili gdje se puca. Zanimanje vojnik je surovo zanimanje gdje pravi ljudi ZA NAS rade prljave surove stvari da budu u stanju sacuvati nas udoban zivot kada se zakuha zlo. Zapamtite: vojnici ginu za nase debele guzice i zato ih volite i postujte i dajte im alat koji vojniku treba. Popularno ili ne!

VL
GO
goran2hr
12:00 24.11.2021.

Koje mi to crno partnerstvo imamo sa SAD-om? Gdje smo se mi to s njima pomogli? Naprave nam štetu gdje god stignu. Niti ovaj posao (Rafale) neće biti uvod u savezništvo i bratstvo sa Francuzima. Trebamo se kloniti mitova o "saveznicima", "prijateljima" i "partnerima". Da umjesto ugađanja strancima gledamo svoja posla i interes - bilo bi nam bolje. Za te novce i u ovim političkim okolnostima Rafale je najbolji izbor. Nadam se samo da naši pregovarači nisu ispregovarali neku "očerupanu" inačicu koja leti unatrag. Jer to je kao neka "tajna"?!

VL
Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
08:12 24.11.2021.

Rafal je odlican avion koji se iskazao na ratistima.Placen je od francuskih poreznih obveznika osim odrzavanja.Naravno da Francuska to ne radi djabe.Hrvatska ulazi u odbranbeni savez (Hrvatska-Grcka-Egipat), pod patronatom francuske (jer EU nije za to sposobna), naspram ekonomskom-politickom-vojnom savezu Madjarska-Srbija-Turska iza kojih stoje Rusija i Kina.Sto se Bradleya tice, HV nema i nece imati potrebne logistike za njegovo odrzavanje(60 komada ispravnih i 20 za dijelove) . Isto kao i u slucaju americkih doniranih vozila koja trunu zbog neodrzavanja.Interesantna je u hrvatskoj, odsutnost bilo kojeg interesa za vojnu industriju.Bolje je proizvoditi svoje nego zivotarati od donacija koje nama ne odgovaraju.

VL
SV
Sveznadar
08:30 24.11.2021.

Sve su interesi, novac najprije. Nego, hoćemo li saznati istinu zašto su Ameri stopirali Barace. Virujen da je visoka tehnologija nedostupna malima i da je to jedini razlog.

VL
SV
Sveznadar
08:33 24.11.2021.

Ne znam, ali bi volio znati jesu li avioni opremljeni istim tehnologijama ka i francuski ili će što nedostajati.

VL
MP
miroslav.petkovic.7564
07:39 24.11.2021.

Dobro je sto se avioni kupuju medutim sto miliona za polovne avione preslo svaku mjeru...Mi imamo umjetne tj nikakve prijatelje davno sam pis o tome.S amerin strateski partneri a zabranili nsm kupit stare kante F16 strava sta kazu domaci amerikanci..Mi smo ne prirodni sa amerin francuzin,englezin nikakve veze nema..Da smo od rusa trazili SU 35 bolje avione davno bi ih imali.Di je S300 dto nam ga dali rusi znali itko u amera dada .Sad placamo ceh naguzivanju...Samo lutamo sad nam strateski prijatelji Francuzi prvo bili Ameri pa englezi..Mi moramo razvijat vlastitu vojnu industriju di su nasi tenkovi sto smo ih nekad pravili Dobro nas raskucise sad se hvslimo kako pravimo sljemove.

VL
MA
markec555555
07:59 24.11.2021.

prva uplata planirana za kraj 2024. taman dok se vlada raspusti i ovaj utekne u brisel, bojim se da će ovo završiti kao sa izraelom...

VL
Avatar Virus.1984
Virus.1984
07:30 24.11.2021.

Možda Hrvatska nabavom francuskih aviona koji će čuvati... državnu granicu (?) ne ugrožava savezništvo sa SAD-om, ali svakako osigurava talasemičaru poziciju u EU birokraciji. Mala cijena za hrvatske porezne obveznike 🤡

VL
DU
Deleted user
07:25 24.11.2021.

Moramo li pogađati da će firma Planet IX dobiti održavanje Rafalea , mene samo zanima da li će MORH tražiti reference i koja će to smijurija od istih biti.

VL
Avatar vatrogasac
vatrogasac
07:02 24.11.2021.

Jedini dobar vladin potez..

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.