Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Penicilin ne proizvodimo desetljećima'

Hrvatska na udaru nestašice lijekova, a moglo bi biti još gore: Provjerili smo čega najviše nedostaje

Ljekarne varaždinske županije predstavile automatizirano skladište vrijedno 1,7 milijuna kuna
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
22.05.2023.
u 13:55

Penicilin se u Hrvatskoj ne proizvodi već godinama zbog visokih troškova proizvodnje. Gdje ga proizvođači nabavljaju, ne zna se, jer to spada u poslovnu tajnu.

Nestašice lijekova, posebice antibiotika, na europskom tržištu izražene su posljednjih godinu dana, kao posljedica nagomilanih poremećaja tržišta u pandemiji, potom rata u Ukrajini i inflatornih kretanja. Štoviše, proizvođači lijekova predviđaju da će na jesen, s novom sezonom respiratornih infekcija, te nestašice biti još izraženije.  

VEZANI ČLANCI:

Ovih je dana hrvatska farmaceutska kuća Belupo prvi put prijavila nestašicu čak tri lijeka za čiju je proizvodnju penicilin ključna djelatna tvar, potvrdili su nam u HALMED-u.  Riječ je o ovotjednoj prijavi nestašice lijeka Silapen K 250 mg/5 ml, prašak za oralnu otopinu kojeg neće biti do 4. rujna. Prošli tjedan objavljena je nestašica lijeka Klavobel BID 875 mg/125 mg, filmom obložene tablete. Uzroci obje nestašice povezani su s proizvodnjom, a predviđa se da Klavobela neće biti do 26. lipnja. Klavobel je inače paralela amoksicilina kojeg već otprije u više navrata nije bilo u ljekarnama. Belupo je i ranije oglasio nestašicu lijeka Amoksicilin 1000 mg, tableta za oralnu suspenziju s amoksicilin trihidratom i neće ga biti do 1. srpnja. 

Iz HALMED-a ističu kako su za sva tri lijeka dostupni drugi lijekovi "s istom djelatnom tvari i farmaceutskim oblikom, čime je osigurana kontinuirana opskrba.  

VEZANI ČLANCI:

– Umjesto lijeka Silapen K 250 mg/5 ml prašak za oralnu otopinu (fenoksimetilpenicilinkalij ) na tržištu je dostupan zamjenski lijek Penon 50 mg/ml prašak za oralnu suspenziju. Za Klavobel BID 875 mg/125 mg filmom obložene tablete (amoksicilin trihidrat, kalijev klavulanat) dostupno je više drugih odobrenih lijekova s istom djelatnom tvari. Također, u prometu je dostupan lijek Amoksicilin Belupo 500 mg tablete za oralnu suspenziju – poručili su iz HALMED-a.  

Inače, penicilin se u Hrvatskoj svojedobno proizvodio u Plivi, gdje su prije dvadeset godina proizvodili 26 antibiotika a danas samo četiri. Međutim, penicilin se u Hrvatskoj ne proizvodi već godinama zbog visokih troškova proizvodnje. Gdje ga proizvođači nabavljaju, ne zna se jer to spada u poslovnu tajnu. 

– Jako malo tvornica u svijetu proizvodi penicilin. U pogonu u kojem se proizvodi penicilin ne smije se proizvoditi ništa drugo, a proizvoditi isključivo jednu i to jako jeftinu tvar poslovno je teško isplativo. I kad se godinama posluje na taj način, imamo situaciju koja se mogla očekivati, nestašicu lijekova – kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. 

Video: Sramotno ponašanje ispred trogirskog Doma zdravlja: Hitna čekala osam minuta da se makne parkirano vozilo

   

Komentara 7

OT
otrovnijezik
15:38 22.05.2023.

Ako je Beroš rekao u zdravstvu nema problema onda je ovo laž. Još samo da potvrdi "stožer".

DU
Deleted user
17:36 22.05.2023.

Bez brige, zato ima dovoljno cjepiva, ja ću ovaj tjedan otići na petu dozu.

EJ
ejStef
16:09 22.05.2023.

Nestašica je posljedica eurokracije i zelenih, tako da se ništa ne isplati proizvoditi u EU. Za razliku od SAD-a, EU je maknula kompletnu bazičnu industriju u svim granama, tako da nema niti podloga za lijekove ili nekih antibiotika i sl. Pa ima problema i s običnim kapima za oči... Ne vidimo da su ti birokrati išta naučili iz ovoga gdje su nas doveli, već da se i dalje forsira ista politika sve jače, tako da će u budućnosti biti samo gore. Pa pogledajte, vi nikome u svijetu ne možete prodati auto ili radni stroj napravljen u EU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije