Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska – na kraju ili na početku puta?

EU je jedan od najambicioznijih, najhrabrijih i najpravednijih političkih projekata u svjetskoj povijesti.
02. studenoga 2011. u 12:00 34 komentara 5 prikaza
jerzy buzek (1)
Foto: Reuters/Pixsell

Hrvatska je prešla dug put. Zemlja koja se prije jednog desetljeća prijavila za članstvo u EU temeljito se promijenila – nabolje. Bilo je to izazovno putovanje, ponekad i po neravnom terenu, ali Hrvatska je znala svoje odredište i čvrsto je držala upravljač. Približavajući se cilju, Hrvatska mora biti ponosna na ono što je postigla. Ipak, pristupanje nije kraj putovanja, nego zapravo početak novoga. Ako Hrvatska želi uživati punu korist od članstva, ne smije dopustiti da uspori na tom putu.

Nakon ovog zahtjevnog razdoblja kušnje Hrvati se mogu s pravom upitati zašto bi njihova zemlja, sa svojom bogatom poviješću i kulturom, trebala pristupiti Uniji u kojoj će se morati odreći dijela svojeg suvereniteta. Na to pitanje treba odgovoriti i zato što će se Hrvati na referendumu morati odlučiti za Uniju ili protiv nje. Hrvati bi također mogli imati na umu nevolje eurozone pitajući se je li Europska unija tako uspješna kao što im je rečeno.

Trud se isplatio

Ako bih nešto htio poručiti današnjim posjetom, to je da se trud koji su Hrvati uložili u dobivanje članstva u EU isplatio. EU je jedan od najambicioznijih, najhrabrijih i najpravednijih političkih projekata u svjetskoj povijesti. Iako su ovo za Europsku uniju teška vremena, ona će iz njih izaći još jača. Prebrodit ćemo krizu i postati još više ujedinjeni. Nadomak smo rješenja.

Hrvati će imati koristi, ali će i doprinijeti stvaranju europskog ideala. Pristupit će prostoru slobodnog kretanja ljudi, usluga, robe i kapitala. Moći će iskoristiti fondove za financiranje istraživanja, inovacija, obrazovanja, prometne i energetske infrastrukture. Ostvarit će potpuni pristup velikom tržištu u kojemu je konkurencija zajamčena, što će rezultirati nižim cijenama i većim mogućnostima za potrošače, radnike i poduzetnike. Hrvati će postati članovima zajednice koja se temelji na vrijednostima, koja poštuje i zagovara ljudska prava i vladavinu prava, koja pomaže u širenju demokracije i stabilnosti u svojem susjedstvu i šire.

Hrvatska više neće samo primati i usvajati europsko zakonodavstvo, nego će pomagati u njegovu stvaranju. Hrvatski čelnik sudjelovat će u sastancima na vrhu na razini EU na kojima se odlučuje o politikama našeg bloka, u kojemu je više od 500 milijuna ljudi i koji ima bruto nacionalni dohodak veći od SAD-a.

Uzor zemljama Balkana

Kad prebrodimo krizu i opet zabilježimo rast, Hrvatska će uživati potpunu korist od članstva u EU. Međutim, kao građanin nekadašnje zemlje kandidatkinje, također bih htio s vama podijeliti iskustvo koje bi vam moglo olakšati integraciju.

Prvo, Europska unija je onakva kakvom je sami stvorite. EU ponajprije služi za pružanje mogućnosti, ali ne nudi prečac do blagostanja. Hrvati će morati držati korak u pogledu reformi kako bi dodatno povećali gospodarsku konkurentnost. Te reforme važno je provesti neovisno o članstvu u EU.

Drugo, siguran sam da će Hrvatska održati obećanje o jačanju integracije na širem području Balkana te da će služiti kao uzor. Uspjeh proširenja u interesu je EU, ali i u interesu Hrvatske. Sa svojim specifičnim znanjem i stručnošću Hrvatska može biti sjajan pomagač, kao u slučaju kad je predala hrvatski prijevod pravne stečevine, srž zakonodavstva EU.

Kao što ćete spoznati 1. srpnja 2013., ono što se činilo krajem dugog putovanja nije ništa drugo nego početak novog uzbudljivog putovanja. Put bi i dalje mogao biti neravan, ali ćemo se s time nositi zajedno.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
  • bijesna glista:

    Hm Kad vidim i slušam ovakve predsjednike ledi mi se krv u žilama. Najambiciozniji, najhrabriji, najpravedniji. Rimsko carstvo, turci, fašizam i staljinizam su se slično predstavljali. A poslije je bio dan poslije. A u ovoj priči love je više nije ... prikaži još!e i frka kreče, za sve upučene.

  • Djedmedjed:

    \"domaci izdajnici\" su obavili svoju domacu zadacu. Ulaziti u EU je momentalno riskantno, a sigurno i neisplativo. Fondovi su prazni, donatori su u najmanju ruku sumnjicavi, a potrebitih je sve vise. Pristup EU danas vise nije nikakva ekskluziva, dok su ... prikaži još! u njoj jedna Bugarska i Rumunjska _ znaci da tam moze svaka budala. Da izdajnici nisu rasprodali i zaduzikli Hrvatsku, onda bi se mi tom ulasku mogli odupirati i imali bi s cim mahati. Ovak mozemo mahati s jednom stvari

  • deus ex machina:

    KO GUSKE U MAGLI ILI….„“RJEŠAVANJE“ AZILANATA „Javna je tajna da će Hrvatska EU „poslužiti“ prije svega za „transfer“ brojnih azilanata koji su se „nagomilali“ u EU . Takvi radnici–azilanti spremni su raditi i za upola manje plaće od postojećih hrvatskih ... prikaži još!tskih plaća. Time će ujedno EU i cijeli niz kulturoloških i socijalnih, problema „prebaciti“ novoj članici – Hrvatskoj. Prema izmjenama Lisabonskog ugovora (EU ustav) od 1. srpnja 2014, u EU Parlamentu odlučivat će se večinom glasova i članice više neće imati pravo veta. (ovo naši političari skrivaju „ko zmija noge“) Budući da učešće stanovništva Hrvatske u EU iznosi oko 0,75% , tolika će upravo biti naša i „moć“ odlučivanja u EU. Dakle, lovište ne nezagađeno poljoprivredno zemljište, pitku vodu i prelijepe stambene lokacije je u potpunosti „otvoreno“. Naravno, ….za bogate! Dakle, mi iznova srljamo „ko guske u magli“, a u toj tvorevini (EU) nećemo imati ni „S“ od od stvarnog suvereniteta i samostalnosti. Zapitajte se zašto Norveška i Švicarska (zemlje s najvišom kvalitetom življenja) ni ne pomišljaju na priključenje EU !!!