Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljestvica talenata

Hrvatska na dnu, ne privlačimo niti zadržavamo talente

Ivica Mudrinić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
19.11.2015.
u 10:20

Pri rangiranju prije svega se ocjenjivalo ulaganje i razvoj nadarenih ljudi, privlačenje talenata te raspoloživi talenti

Od 61 zemlje Hrvatska je zauzela tek 58. poziciju na svjetskoj ljestvici talenata, izvješću koje ocjenjuje sposobnost zemlje da razvije, privuče i zadrži nadarene ljude kako bi stvorila bazu talentiranih potrebnih za poslovanje kompanija.

– Zadržavanje i privlačenje talentiranih ljudi moguće je samo ako stvorimo radna mjesta i otvorimo mogućnost za profesionalnu afirmaciju u našoj državi. Svaka odgoda provođenja ovakvih strateških mjera vodi k daljnjem osiromašenju hrvatskoga društva – izjavio je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, koje je partner Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, koje je izvješće izradilo.

Tri ključna faktora od ukupno oko 30 pokazatelja bila su baza za izvješće – razvoj i ulaganje u nadarene ljude u zemlji, privlačenje talenata, ispunjavanje zahtjeva tržišta rada za raspoloživim nadarenim ljudima te baza talentiranih ljudi. Uz statističke podatke, dio njih dobiven je i kroz istraživanje mišljenja gospodarstvenika. Švicarska je prvorangirana zemlja, od zemalja novih članica EU najbolje su rangirane Češka i Poljska, a posljednja je Bugarska.

>> Grčić o izvješću Svjetske banke: Iza sebe smo ostavili najveći dio zemalja iz ovog dijela Europe

>> Rohatinski: Blagi rast BDP-a nije dovoljan

Komentara 13

MA
Malenkost
10:53 19.11.2015.

Ovo je mahanje svima koji su okljevali:napustite cim prije opljackanu i osiromasenu HR. Mito Korupcija, kupovanje Diploma i Titula, namjestanje radnih mjesta (to malo sto ima) su odlike hrvatskog drustva. Posteni i pametni tu nema sto traziti. Mamic, Vidosevic, Merzel,l, Kerum, ... to su uzori hrvatima. Jadno ja da bi valjda cak 90 % isto radilo samo da je u poziciji. Bjezite s Balkana.

LU
lucijaradic69
11:32 19.11.2015.

predsjednik Vijeća za konkurentnost će i dalje bez obzira na rezultate i dalje primati istu plaću i postavljati iste uspješne ljude i kao on. Toliko o Hrvatskoj i uhljebima. A možda si i poveća plaću da umanji stres od objavljenih rezultata. Branitelj

PE
petnaestica
12:32 19.11.2015.

lažeš Mudriniću,uvezli smo devedesetih vas "kanađane" visoko talentiranih lopova,a ti si jedan od njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije