Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat
Povratak na članak

Hrvatska na dnu EU po skraćenom radu

S obzirom na niske plaće i za puno radno vrijeme i neosviještenost poslodavaca o važnosti usklađenosti poslovnog i privatnog života, ali i države koja treba poticati zaposlenost oboje partnera ne čudi što smo zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom na dnu EU po udjelu radnika s nepunim radnim vremenom

Komentari 17

Avatar DragorTr
DragorTr
07:13 25.06.2019.

No no, nije sve tako crno i nismo bas u svemu na europskom dnu. Ima stvari u kojima smo i na vrhu, ili barem pri vrhu. Po korupciji i broju **osoba koje malo ili nimalo ne rade** a koje poduzetnici i zaposlenici realnog, proizvodnousluznog sektora moraju uzdrzavati, odnosno za koje moraju raditi. A moraju itekako raditi, jer treba poplacati svu tu skvadru iz; 428 opcina, 128 gradova, 20 zupanija i korpus "zaposlenika" tipa "alaj volim ovaj rezim, placa ide a ja lezim" iz drzavnih tvrtki i ustanova koje proizvode samo gubitke i dugove. Gorenavedima treba nadodati i tko zna koliko tisuca neprofitnih udruga i medija, financiranje politickih stranaka,,,,,,,,,,(nek mi oproste ostali sisatelji drzavnog proracuna kojih se trenutno ne mogu sjetiti a ima ih sigurno). Treba to moci i znati isfinancirati.

VL
CR
crnaguja1950
07:17 25.06.2019.

A da....opet obmanjujete.evo,u vrhu smo po npr.ubiranju poreza,po poreznom opterecenju,po korupciji....i tak po jos nekim sitnicama.

VL
KO
Konstantinos
12:45 25.06.2019.

Idemo, dezurni katastroficari, pljuvaci svega i svacega u ovoj drzavi... nema sanse da sa vama ikada bude bolje. Osim pljuvanja dajte nekakva konstruktivna rijesenja ako ih u opce mozete smisliti. Lakoje biti "junak" lupajuci po tastaturi ugodno zavaljen u svoju uznojenu fotelju... bez odgovornosti i srama... u glavnom da otrov tece...

VL
MM
Marko_M
10:19 25.06.2019.

HR je po svemu na dnu

VL
KO
kostanj
07:37 25.06.2019.

Nisu ni radnici zainteresirani za skraćen o radno vrijeme kad mogu u radno vrijeme obavljati privatne poslove. Govorim, jasno, o državnim i gradskim poduzećima i ustanovama, a tih je nažalost jako puno. I da, govorim iz vlastitog iskustva jer moramm raditi s takvima, koji nas mrtvo-hladno puštaju da čekamo dok pred nama telefonom ili porukama obavljaju privatne poslove, najčešće vezane uz organizaciju obiteljskog života.

VL
Avatar hrjosko
hrjosko
07:52 25.06.2019.

Jel mogu ovi novinari nešto pozitivno napisati o Hrvatskoj? Kao naprimjer: 1. Imamo najviše nekretnina u svom vlasništu bez kredita 92% 2. Hrvatska Država ima više bogatsva u svom vlasništvu nego ijedna zemlja članica EU ( dug - bogatsvo) 3.. POS stanovi za mlade koja zemlja ima takve poticaje u EU? 4. Vrtići i jaslice jako povoljno 5. Kad zaposleni Hrvat plati režije i najam stana ostane mu 85% neto plaće u drugim zapadnim EU državama 65% 6. Čista i zdrava priroda 7. Godina dana 5600.- kn i još dvije godine porodiljsko za žene E sat će svi imaš podatke? Na Eurostau za pismene i koji znaju tumačit statistiku i malo ih interesira!

VL
ST
stefj
08:34 25.06.2019.

Cijela državna i javna služba radi skraćeno, tako da smo vjerojatno prvi u EU po broju ljudi koji rade skraćeno. Druga stvar je to što to nije formalno regulirano... A neosvješteni poslodavci iz privatnog sektora (kao i radnici) sve to uzdržavaju. Isto kao i onih stotine tisuća koji ne žele raditi... Pišite malo po čemu smo prvi u EU, npr. po naplati PDV-a, po korupciji, po udjelu poreznog opterećenja u proizvodnji, ...

VL
Avatar Django
Django
08:56 25.06.2019.

“.......No u zapadnoj Europi obitelji si mogu priuštiti da jedan član radi puno radno vrijeme, a drugi skraćeno i pritom pristojno žive......”. Ovo je totalno nepoznavanje situacije. U zapadnoj Europi, pošto im to zakon dopušta, skraćeno radno vrijeme koriste uglavnom penzioneri jer inače od penzije ne mogu preživjeti od prvog do prvog. To je prava istina.

VL
IB
iva.begovic
09:26 25.06.2019.

Kada je Hrvatska pristupala EU traženo je da se u pogledu radnog vremena fleskibilizira i da država tome bude primjer. Stoga je donesena Uredba o mogućnosti rada državnog službenika na izdvojenom mjestu i rada s nepunim radnim vremenom (NN 033/2006). Ta je Uredba još uvijek na snazi. ali je kroz 13 godina bila i ostala samo prazno slovo na papiru. Znam primjer samohranog roditelja sa invalidnim djetetom kojemu je Ministarstvo zdravstva odbilo rad na izdvojenom mjestu iako je radio na inspektorskim poslovima koji su terenski i nije nužno dolaziti u ured da bi se posao obavio. Ako je tako postupilo Ministarstvo zdravstva, baš bi me zanimalo je li ikojem državnom službeniku uspjelo iskoristiti zakonsku mogućnost rada na izdvojenom mjestu i/ili s nepunim radnim vremenom. Novinari pitajte, pokažite kako je država loš poslodavac (osim za uhljebe) i loš primjer te kako ne primjenjuje propise koje je pod pritiskom EU donijela.

VL
Avatar krcedolac
krcedolac
10:55 25.06.2019.

Po nacionalnom kvocijentu inteligencije smo europsko dno...sve drugo je rezultat ove činjenice.

VL
AA
aabbcc
12:29 25.06.2019.

Prestanite negativno pisati o seb kao Narodu. Mito, korupcija, divlji rad na crno i sve drugo: prostitucija, droge ...su osobenost Zapadne kulture koja je samo uvezena na Balkan medju posten radni Narod.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.