Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vivien Reding:

Hrvatska može u EU 2011., ali o datumima ne možemo govoriti

konferencija o pravosuđu (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/5
Autor
Ivanka Toma
10.09.2010.
u 12:24

Na pitanje je li problem samo pravosuđe, odnosno kako stojimo s brodogradnjom, Viviane Reding odgovorila je da je premijerki prenijela zabrinutost povjerenika EK za ta osjetljiva pitanja te dometnula da će se naći zajednička rješenja.

Hrvatska ambicija da do kraja godine u pregovorima s EK zatvori poglavlje 23, pravosuđe i ljudska prava, i da iduće godine potpiše ugovor te postane 28. članica EU nije neostvariva, no još uvijek se ne može govoriti ni o kakvim datumima - poručila je u Zagrebu Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe, nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor te susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Navela je da EK stalno promatra napredak Hrvatske u ispunjavanju mjerila, a da tempo ovisi isključivo o nama. Na pitanje je li problem samo pravosuđe, odnosno kako stojimo s brodogradnjom, Reading je rekla da je premijerki prenijela zabrinutost povjerenika EK za ta osjetljiva pitanja te dometnula da će se naći zajednička rješenja.

– EU ima 500 milijuna stanovnika i svi moraju biti sigurni da će, kada trebaju potražiti pravdu u susjednoj državi, u njoj ostvariti ista prava kao i kod kuće. Hrvatska je prošlih mjeseci ostvarila napredak u poglavlju 23 - pravosuđe i ljudska prava, no mi nećemo gledati samo broj zakona i uredbi, nego kako se oni provode u praksi – poručila je Reding u Zagrebu na konferenciji "Učinci članstva EU na pravosuđe" koja je okupila oko 300 sudaca i tužitelja.

Navela je da Hrvatska mora učiniti još mnogo da bi ispunila mjerila iz poglavlja 23, a na prvom mjestu istaknula je borbu protiv korupcije istaknuvši da treba ulagati dodatne napore u borbi protiv organiziranog kriminala, procesuirati ratne zločine, povratak izbjeglica i promicanje ljudskih prava i prava manjina. Podcrtavajući da EK neće prihvatiti polovična rješenja, Reding je vrlo nedvosmisleno rekla da se poglavlje 23 neće zatvoriti dok se ne ispune sva mjerila.

– Korupcija je pritom ključna. Pozdravljam napore premijerke J. Kosor i to što je korupcija prioritet u radu njezine Vlade. USKOK odlučno radi, no sve to treba biti još dublje – rekla je Reading i kao primjer spomenula javnu nabavu koja je u Hrvatskoj postavljena tako da ima mnogo otvorenog prostora za korupciju.

Također je navela da se borba protiv korupcije ne vodi samo na polju represije i navela što pod hitno treba učiniti: donijeti zakon i poboljšati pristup informacijama, poboljšati regulativu oko sukoba interesa, učiniti transparentnijim financiranje političkih stranaka i kampanja te povećati transparentnost u javnoj upravi.

Vrlo iscrpna i kritična Reding je bila i u pitanju sudstva. Pozdravila je što su se zaostaci prepolovili, ali i upozorila da je ogromna brojka od 800.000 neriješenih predmeta, od čega je čak 100.000 starijih od tri godine.

– Pravda koja stiže kasno je ona koja je uskraćena. Gospođo premijerko, to ne govorim samo Vama, svugdje to naglašavam - obratila se potpredsjednica EK premijerki Kosor, a onda nastavila iscrpno nabrajati neriješene probleme u pravosuđu, od edukacije sudaca koji će morati primjenjivati europske propise, racionalizacije mreže sudova, zloupotrebe sudačkog imuniteta, potrebe za uvođenjem sustava provođenja sudskih odluka i druge.

Kada je premijerka Kosor uzela riječ, pokušala je biti duhovita pa je, u kontekstu poglavlja 23, navela da je dva plus tri jednako pet što je dobra ocjena.

Navela je niz učinjenoga, a kao dokaz sve uspješnije borbe protiv korupcije napomenula je da je lani za 138 posto više presuda za koruptivna djela nego godinu ranije i konačno zaključila da je ulazak Hrvatske u EU zapravo povratak kući.

Potpredsjednik Vlade Republike Mađarske i ministar pravosuđa Tibor Navracsics, čija zemlja preuzima predsjedanje EU od 1. siječnja iduće godine, iskazao je podršku Hrvatskoj na putu u EU. Podsjetio je da je i Mađarska ispunjavala vrlo stroge kriterije Bruxellesa, da je bilo teško, ali da se isplatilo.

Komentara 115

OB
-obrisani-
12:44 10.09.2010.

Kako se Vivien smije petljati u rad hrvatskog pravosuđa ? U njenoj državi bi je javnost razapela da to pokuša.

OB
-obrisani-
12:44 10.09.2010.

Ovi ih citaju kao otvorenu knjigu. A taktika je tipicno americka, mrkva-bic,mrkva-bic. Ja ne znam kako nasi ne propadnu od srama od ovolikog trljanja nosa vec se smiju kao da ih ovi hvale...

SA
Savjest
11:36 11.09.2010.

Gđa Reding ne shvaća da je u Hrvatskoj najteže donijeti dobar zakon. Hrvatska ima Zakon o pravu na pristup informacijama pa se do informacija ipak ne može doći, ako to posjednici informacija ne žele. Isto tako njoj nije jasno daa se u Hrvatskoj donose zakoni koji direktno pomažu korupciju pa čak i zdravlje i životi građana (na primjer u zaštiti prostora i gradnji gdje nije uvjet da do izgrađenog objekta postoji prometnica koja osigurava uvjete sigurnog odvijanja prometa, niti se uvijek moraju izrađivati geomehanički elaborati za područja s klizištima). Isto se tako donose zakoni koji diskriminiraju građane pred zakonom i sudovima kao na primjer Čl. 91. a Zakona o parničnom postupku kojim se dopušta da se stranka zastupa sama pred svim sudovima pa i Ustavnom sudu, ali ne i u reviziji pred Vrhovnim sudom iz razloga \"obrane digniteta Vrhovnog suda\". Dakle brani se dignitet Vrhovnog suda, ali ne i Ustavnog suda, pa bi onda istu odredbu trebalo protegnuti i na Ustavni sud, županijske i općinske sudove, ali ostaviiti dovjetnicima pravo po Zakonu o odvjetništvu odnosn Kodeksu odvjetničke etike da uskrate zastupanje stranaka kad ocijene da nemaju izgleda da spor dobiju, što znači u svakom slučaju, kad im se stranka, recimo, ne sviđa. Na taj način hrvatski sudovi će imati ogroman dignitet, imat će daleko manje predmeta, jer se oni koji bi taj dignitet mogli narušiti, a to su građani RH, neće, zbog takvih odredaba, uopće obraćati hrvatskim sudovima. A to mutatis mutandis, može značiti da hrvatski sudovi više neće imati neriješenih predmeta, jer predmeta više uopće neće imati. Preostaje još samo da Republika Hrvatska patentira ovakav pravosudni sustav i proda ga zainteresiranim državama, počevši od EU! Pa kad su \"šmirati\" mogle Rumunjska i Bugarska......!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije