Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija o biomasi

Hrvatska može i mora više koristiti obnovljive izvore energije

biomasa
Dusan Mirkovic/PIXSELL
30.01.2015.
u 19:11

Moglo se čuti i podsjećanje kako je Hrvatska potpisnica Kyoto protokola s čime se obvezala do do 2020. godine poveća potrošnju energije iz obnovljivih izvora i tako smanji ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu

U organizaciji Udruge Eko Slavonija i Vukovarsko – srijemske županije danas je u Vinkovcima održana prva Međunarodna konferencija o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji. Bila je to još jedna prilika da se prisutnima ukaže na značajne financijske i materijalne uštede, značajnom doprinosu smanjenja emisija CO2 što predstavlja važan dio EU okolišne i energetske politike što se dobiva korištenjem energije iz obnovljivih izvora energije. Moglo se čuti i podsjećanje kako je Hrvatska potpisnica Kyoto protokola s čime se obvezala do do 2020. godine poveća potrošnju energije iz obnovljivih izvora i tako smanji ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu.

 - Značaj korištenja biomase prepoznali su hrvatski građani, ali ne i dosadašnje hrvatske Vlade. Kao članica EU Hrvatske je preuzela obveze iz Direktive o promociji energije iz obnovljivih izvora energije s čime smo se obvezali da 2020. moramo imati 20 posto energije iz obnovljivih izvora. Sada smo na 16,4 posto, što nije loše, rekao je Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Prisutnima se obratio i Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko – srijemske županije, koji je rekao kako poljoprivreda može snažno odgovoriti na bitna pitanja EU u smislu "zelene" energije. Smatra i kako nekoliko stotina hektara raspoloživog poljoprivrednog zemljišta koje može biti u funkciji obnovljivih izvora energije.

- Hrvatska može i mora biti sto posto obnovljiva i to kombinacijom korištenja energije sunca, vjetra i biomase, ali da se ta tranzicija mora obaviti tako da se usput jačaju lokalne zajednice i omogući lokalnom stanovništvu sudjelovanje u svim fazama projekta te vrste. Nedopustivo je da izvozimo pelete, a uvozimo skupu naftu, rekla je predsjednica Udruge Eko Slavonija Katarina Kozina. Dodala je kako se ona i njena udruga zalažu za izgradnju velike elektrane i toplane na biomasu na području istočne Slavonije ali i sadnju brzorastućih nasada breza i topola na području županjske Posavine stradalom u svibnju prošle godine u poplavi. Uz domaće stručnjake u radu konferencije sudjelovalo je tridesetak stručnjaka i predstavnika udruga te lokalne samouprave i uprave iz BiH, Velike Britanije i Hrvatske.

>> Grijanjem na pelete prepolovili troškove za pola milijuna kuna

Komentara 3

Avatar Zaječarac
Zaječarac
20:09 30.01.2015.

hrvatska bi mogla proizvoditi kikiriki . sve što proizvede može prodati jer Hrvati ne jedu kikiriki. ( jer se jede sa tri prsta )ede sa tri prsta )

DU
Deleted user
22:26 30.01.2015.

Problem je što nemamo više "hrvatske šume" već talijanske!

HO
homofob
23:10 30.01.2015.

Po cemu tzv. biomasa u procesu gorenja proizvede manje CO2 po jedinici dobivene energije nego gorenjem ugljena, nafte ili zemnog plina. Takoder ako su fosilna goriva zaista fosilna pa zar jednom u ciklusu njihova postojanja i ta goriva nisu bila "biomasa"? Nafta i ugljen su isto tako "obnovljivi izvori" energije kao i drvo, slama ... . Vremenski ciklus za naftu i ugljen traje nesto duze nego za "biomasu" ali pocetak za oba izvora energije je jednak: botanickog porijekla! Znaci sve to blebetanje o obnovljivim, manje zagadujucim izvorima je velika laz! Sagledajte samo da svi izvori energije pocinju i zavrsavaju na zemlji. Nisu nastali iz nule i nece zavrsiti u nuli nego ce nastaviti cirkulirati u SISTEMU nase planete. Jedino sto dolazi izvana je energija sunca ali jednako tako Zemlja gubi puno energije zracene u svemir. Zasto je noc u suhim pustinjama bez naoblake hladna cah i ljeti? Radi energije koja zracenjem odlazi u svemir!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije