Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Hrvatska manjina prosvjeduje zbog Vladine odluke o povlačenju s EXPO-a 2015.

EXPO 2010.
Foto: ilsutracija
11.10.2014.
u 15:31

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u razgovoru u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova, kako će Zagreb zamijeniti Hrvatsku na EXPO-u, no potrebno da hrvatska vlada delegira Zagreb kao svoga predstavnika što još nisu učinili

Nedavna odluka hrvatske vlade da povuče sudjelovanje Hrvatske na svjetskoj izložbi u Milanu, EXPO 2015., izazvala je brojne prosvjede hrvatske manjine u Italiji, iznosi Damir Murković, predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji (FCCI) u današnjem priopćenju. Murković iznosi kako povlačenje Hrvatske na važnom svjetskom događaju može imati negativne posljedice, posebno na planu ekonomskih i kulturnih odnosa, između dvije zemlje, a koji su sada dobri.

EXPO 2015., na kojem sudjeluje više od 140 zemalja i već je prodano 4 milijuna ulaznica, a predviđa se dolazak više od 20 milijuna posjetitelja, prilika je koju ne treba potcijeniti kao ekonomski poticaj i stvaranje pozitivne slike o Hrvatskoj što bi, zasigurno, imalo i pozitivni odraz na dolazak turista. Stoga, Murković poziva hrvatsku vladu premijera Zorana Milanovića da izmijeni svoju odluku glede sudjelovanja na EXPO-u ili da u projekt uključi kao partnera grad Zagreb, koji je spreman preuzeti svoju odgovornost kako je nedavno izjavio gradonačelnik Milan Bandić, kao i hrvatske i talijanske tvrke koje već godinama s uspjehom surađuju u Hrvatskoj, stoji u propćenju FCCI-a.

"Nismo dobili odgovor iz Zagreba i prema tome, kako sada stoje stvari, Hrvatska neće sudjelovati na svjetskoj izložbi EXPO 2015. u Milanu“, rekao je delegirani upravitelj EXPO 2015 S.p.A., poduzeća koji organizira svjetsku izložbu, Giuseppe Sala. Podsjetimo, Hrvatska vlada odustala je od sudjelovanja na Svjetskoj izložbi, EXPO 2015., u Milanu dopisom od 3. srpnja ove godine. To je obrazložila neimanjem novca slijedom gubitaka od poplava u Slavoniji.

Italija je tada učinila presedan i ponudila Hrvatskoj plaćanje nižeg uloga za pola milijuna eura. Sve države sudionice, koje neće graditi svoje paviljone (gradit će ih 54), za nastup u skupnom paviljonu trebaju platiti 1,7 milijuna eura. Hrvatska je mogla platiti samo 1,2 milijuna eura, ali je hrvatskoj vladi i to bilo previše, te je odustala. Tako je Hrvatska izbrisana s popisa 145 država sudionica Expoa.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je, polovicom srpnja u Rimu, u razgovoru u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova, kako će Zagreb zamijeniti Hrvatsku na EXPO-u. Značajno je sudjelovati na svjetskoj izložbi na kojoj svoje proizvode predstavlja 9.000 tvrtki i koju će pohoditi više od 20 milijuna ljudi u šest mjeseci (od 1. svibnja do 31. listopada 2015.). A, milanski EXPO za temu ima hranu, ekologiju, turizam, grane s kojima bi se Hrvatska trebala predstaviti svijetu i s kojima ima najviše šansi za izlazak iz ekonomske krize...

Pitali smo Giuseppea Salu je li došla zagrebačka prijava, na što nam je negativno odgovorio. Doznajemo kako je Grad Zagreb s dva pisma upućena hrvatskoj vladi zatražio preuzimanje sudjelovanja na Expou, ali nije dobiven nikakvi odgovor. Na EXPO-u mogu sudjelovati samo države, a ne gradovi, pa je zbog toga potrebno da hrvatska vlada delegira Zagreb kao svoga predstavnika. No, u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova su nam kazali kako u slučaju da hrvatska vlada odbije zahtjev zagrebačkog gradonačelnika će se pokušati naći neki drugi način za prisutnost Zagreba u Milanu.

"Nama je stalo da Hrvatska sudjeluje na Expou“, kazao nam je Sala.  

>> Vladina pljuska Italiji sramota za Hrvatsku

>> Bandić u Rimu treći put ove godine, izlaže poslovne prijedloge

 

Komentara 1

Avatar skynet
skynet
23:40 12.10.2014.

Ma Banderas Mile će sve što treba, pa što košta da košta, pa biti i država iako je grad. Trebamo delati, kaj ne? Nesposobne klaune iz vlade niti ne treba komentirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije