Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska kršćanska koalicija za uvođenje ćirilice u Vukovar

Predmet političke borbe i manipulacije posebice ne bi trebalo biti ćirilično pismo, koje je dio zajedničke kulturne baštine svih Slavena, kaže Mario Dučić
09. travnja 2013. u 12:40 0 komentara 19 prikaza
Prosvjed protiv ćirilice (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Hrvatska kršćanska koalicija (HKK) želi izraziti podršku provođenju Ustavnog zakona i uvođenja ćiriličnog pisma u Vukovaru. Smatramo kako bi sve manjinske zajednice, kako nacionalne, tako i vjerske trebale uživati ista Ustavom i zakonima zajamčena prava, navodi se u današnjem priopćenju HKK a koje potpisuje predsjednik Mario Dučić. Pojašnjava kako je pitanje uvođenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma u posljednje je vrijeme zlouporabljeno u dnevno političke svrhe te da  iako razumiju osjećaje stanovnika Vukovara, koji su izgubili svoje najdraže, da osuđuju svaku manipulaciju bolnim sjećanjima na Domovinski rat kao sredstvom za postizanja političkih ciljeva.

- Predmet političke borbe i manipulacije posebice ne bi trebalo biti ćirilično pismo, koje je dio zajedničke kulturne baštine svih Slavena i kojim je pisan prvi slavenski prijevod Svetog pisma. Hrvatska ne može ići naprijed niti postati dio Europe ako se u njoj neće poštivati ljudska prava i slobode. Rat i domoljubni osjećaji ne smiju se miješati s provedbom zakona i poštivanjem prava. Stoga izražavamo podršku i pozivamo Vladu RH da u razumnom roku i na uviđavan način provede sva Ustavna prava srpske nacionalne manjine. Isto tako, izražavamo nadu kako će Vlada u skorom vremenu ispuniti i sva ustavna prava manjinskih vjerskih zajednica koje i dalje unatoč Zakonu i presudi EU suda za ljudska prava od prije više od dvije godine,  ne mogu uživati prava poput drugih većinskih vjerskih zajednica, navodi Dučić.

>> Zakon ćemo braniti i postaviti ploče s ćirlicom iza lokalnih izbora

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.