Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska kršćanska koalicija: Tužit ćemo Vladu zbog diskriminacije

Zbog nevoljkosti Vlade da pregovara, ponovno smo primorani svoja prava tražiti na sudu, kažu iz HKK.
29. studenoga 2012. u 13:30 1 komentara 4 prikaza
Orsat Miljenić, sjednica vlade (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je ministar pravosuđa gospodin Orsat Miljenić izjavio da je Vlada spremna pregovarati sa zajednicama članicama HKK vezano uz sklapanje ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa, predstavnici HKK već dulje vrijeme ne uspijevaju s ministrom ugovoriti sastanak na kome bi se pregovaralo o konkretnim stavkama tog ugovora.

– Ponuđen im je prijedlog ugovora koji smatraju neprihvatljivim jer se uvelike razlikuje od ugovora koje je Vlada sklopila s drugim vjerskim zajednicama i koji ne jamče ista prava. Stoga su članice HKK primorane poduzeti nove korake kako bi ugovor istovjetan onima koje Vlada RH ima s drugim zajednicama konačno bio sklopljen – kaže se u priopćenju HKK te se dodaje:

– Prvi je korak zahtjev Državnom odvjetništvu RH kojim se predlaže sklapanje ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa koji uključuje i pitanje financiranja iz državnog proračuna što je slučaj kod ugovora s ostalim vjerskim zajednicama i što se u slučaju članica HKK pokušava izbjeći. To predstavlja nastavak diskriminatornog postupanja čime se kontinuirano krši Ustav i Europska konvencija o ljudskim pravima što je utvrđeno i presudom Europskog suda za ljudska prava. Državnom odvjetništvu stoga je poslan zahtjev za mirenje, odnosno ponuda da Vlada riješi pitanje ugovora. Ako do toga ne dođe, članice HKK bit će primorane podići tužbu za otklanjanje diskriminacije temeljem 2. stavka 2. članka Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Tvrde da članicama Hrvatske kršćanske koalicije nije cilj podnositi još jednu tužbu, no postupci Vlade nisu ostavili mnogo izbora u rješavanju problema, odnosno ostvarenju Ustavom zajamčenih prava.

– Isto tako, članice HKK podnijet će novo izvješće Vijeću ministara EU u vezi s kontinuiranom diskriminacijom te ignoriranjem presude Europskog suda za ljudska prava od koje je prošlo već dvije godine – zaključuju iz HKK.

>>Novac iz proračuna za sve vjerske zajednice

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati