Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbio ih miljenić

Hrvatska kršćanska koalicija: Tužit ćemo Vladu zbog diskriminacije

Orsat Miljenić, sjednica vlade (1)
Patrik Macek/PIXSELL
29.11.2012.
u 13:30

Zbog nevoljkosti Vlade da pregovara, ponovno smo primorani svoja prava tražiti na sudu, kažu iz HKK.

Iako je ministar pravosuđa gospodin Orsat Miljenić izjavio da je Vlada spremna pregovarati sa zajednicama članicama HKK vezano uz sklapanje ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa, predstavnici HKK već dulje vrijeme ne uspijevaju s ministrom ugovoriti sastanak na kome bi se pregovaralo o konkretnim stavkama tog ugovora.

– Ponuđen im je prijedlog ugovora koji smatraju neprihvatljivim jer se uvelike razlikuje od ugovora koje je Vlada sklopila s drugim vjerskim zajednicama i koji ne jamče ista prava. Stoga su članice HKK primorane poduzeti nove korake kako bi ugovor istovjetan onima koje Vlada RH ima s drugim zajednicama konačno bio sklopljen – kaže se u priopćenju HKK te se dodaje:

– Prvi je korak zahtjev Državnom odvjetništvu RH kojim se predlaže sklapanje ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa koji uključuje i pitanje financiranja iz državnog proračuna što je slučaj kod ugovora s ostalim vjerskim zajednicama i što se u slučaju članica HKK pokušava izbjeći. To predstavlja nastavak diskriminatornog postupanja čime se kontinuirano krši Ustav i Europska konvencija o ljudskim pravima što je utvrđeno i presudom Europskog suda za ljudska prava. Državnom odvjetništvu stoga je poslan zahtjev za mirenje, odnosno ponuda da Vlada riješi pitanje ugovora. Ako do toga ne dođe, članice HKK bit će primorane podići tužbu za otklanjanje diskriminacije temeljem 2. stavka 2. članka Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Tvrde da članicama Hrvatske kršćanske koalicije nije cilj podnositi još jednu tužbu, no postupci Vlade nisu ostavili mnogo izbora u rješavanju problema, odnosno ostvarenju Ustavom zajamčenih prava.

– Isto tako, članice HKK podnijet će novo izvješće Vijeću ministara EU u vezi s kontinuiranom diskriminacijom te ignoriranjem presude Europskog suda za ljudska prava od koje je prošlo već dvije godine – zaključuju iz HKK.

>>Novac iz proračuna za sve vjerske zajednice

Komentara 1

Avatar pupoljak
pupoljak
14:20 29.11.2012.

Tko su sad pa ti??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije