Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska korak bliže nabavi borbenih aviona F-4 Phantoma

Njemačkim avionima Hrvatska bi "zakrpala" svoje ratno zrakoplovstvo koje se sastoji od MiG-ova 21
29. lipnja 2011. u 16:18 190 komentara 127 prikaza
Phantom (1)
Foto: MORH

Hrvatska i Njemačka formirat će tim stručnjaka koji će razmotriti mogućnosti korištenja borbenog aviona F-4 Phantom II u sklopu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dogovorio je ministar obrane Davor Božinović za posjeta zrakoplovnoj bazi u njemačkom Wittmundu, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Ministar je u višednevnom posjetu Njemačkoj, a bazu Richthofen posjetio je i da bi se hrvatsko izaslanstvo upoznalo s procesom održavanja aviona F-4, potrebnom infrastrukturom i mogućnostima obuke zrakoplovno-tehničkog osoblja i pilota.

>>Na Pleso sletio njemački F-4 Phantom

Ovim je posjetom, i dogovorom koji je sklopljen, Hrvatska otišla korak dalje u nabavi aviona F-4 za potrebe svojeg ratnog zrakoplovstva, a kojima bi zamijenili zastarjele MiG-ove 21. Kako su nam rekli iz MORH-a, današnjim dogovorom nije zaključena nabava Phantoma nego je tek "otvorena mogućnost" za taj posao, a konačnu odluku o tome koji će tip aviona Hrvatska nabaviti tek treba donijeti.

S jedne strane, problem je u tome što su i Phantomi podjednako zastarjeli kao i MiG-ovi pa se takav posao teško može nazvati modernizacijom HRZ-a. S druge strane, hrvatski MiG-ovi već odavno su za staro željezo i let njima predstavlja realnu opasnost i za pilote i za stanovništvo nad kojim lete pa je bolji bilo kakav oblik modernizacije nego nikakav.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • Toni50:

    ,Mora biti F-4 kao Nato članica vozimo strai \"mercedes\" ipak je to samo psihološki vozimoi zapadni a ne Ruski neprijateljski avioni Migovi..

  • -obrisani-:

    Bogami ovdje je zavedena stroga cenzura. Komentari se brisu kao da ih poplava nosi. Znaci odluka o kupovini je vec pala. A sada svi trebaju da zapjevaju od radosti i srece.

  • unbekant:

    ali je Njemcka pomogla da se Hrvtaska\"osamostali\",pa da se uclani u NATO,pa da se priblizi ulasku u U,hej treba to da Hrvatska \"odradî\"nista ni je dzaba,jer se kaze i \"i krave se lizu u zajam\"