Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problematično dijete

'Hrvatska je uljepšala statistiku da bi ispunila uvjete za ulazak u EU'

preveden
Photo: Anto Magzan/PIXSELL
23.07.2013.
u 11:16

Stanje u Hrvatskoj nije 'tako ružičasto' kao što ga predstavlja Vlada, a uljepšala je statistiku da bi ispunila uvjete za učlanjenje, piše Kurier

Stanje u Hrvatskoj nije \'tako ružičasto\' kao što ga Europi predstavlja hrvatska Vlada, upozorio je austrijski list Kurier. \'Hrvatska se ispostavila kao problematično dijete EU\', naslov je članka u Kurieru, u kojemu se taj list posebno osvrće na zastarjele podatke Državnog zavoda za statistiku Hrvatske o deficitu u proračunu i javnom dugu. Naime, DZS je u povodu ulaska Hrvatske u EU izdao brošuru na 196 stranica u kojoj gotovo nijedno pitanje ne ostaje otvoreno, počevši od ribarenja pa do odvoza i zbrinjavanja smeća.

- Taj statistički portret Hrvatske u EU ima mali kozmetički nedostatak: brojke o proračunskom deficitu i kvoti državnog duga su iz 2009.(!), upozorava Kurier.

Rok je 1. listopada

Nove članice EU, naime, tek su ulaskom u Europsku uniju obvezne europskoj statističkoj agenciji Eurostatu dostaviti aktualne statistike, a Hrvatska će najsvježije podatke morati obznaniti do 1. listopada 2013. Čim se govori o manipulaciji s podacima o državnim financijama, prva asocijacija je Grčka. Hrvatsku se doduše ne može usporediti s Grčkom, koja je pri ulasku u EU znatno \'uljepšala\' svoje statistike kako bi ispunila uvjete za učlanjenje, piše Kurier.

- Ali i u slučaju Hrvatske ipak ima razloga za brigu. Već četiri godine smanjuje se gospodarska snaga. Dugovi se penju veoma brzo u smjeru gornje granice od 60 posto BDP-a. A proračunski deficit trebao bi jasno prijeći granicu od tri i vjerojatno iznositi oko četiri posto, upozorava Kurier. Austrijanci podsjećaju da je hrvatski kreditni rejting \'potonuo u smeće\', ali da socijaldemokratska vlada situaciju i dalje promatra previše \'ružičasto\'.

 - U travnju je najavila da očekuje gospodarski rast od 0,7 posto ove godine, a za 2014. čak 2,4 posto. Međunarodni stručnjaci složni su u procjeni da će 2013. gospodarski rast biti u minusu, a 2014. samo u minimalnom plusu, piše Kurier. Podsjećajući da je Austrija najveći investitor u Hrvatskoj, Kurier piše da je i investicija u Hrvatskoj znatno manje. Od rekordnih 4,2 milijarde eura 2008., visina ulaganja odjednom se 2010. smanjila na 318 milijuna eura, što je minus od čak 92 posto. Kurier je donio i razgovor sa stručnjakom iz konzultantske tvrtke Roland-Berger Vladimirom Prevedenom. Po njemu, jedan od glavnih problema u Hrvatskoj je \'premala konkurentnost\'.

 Gašenje poduzeća

- Poduzeća moraju postati više međunarodna, pronaći jake partnere, a nerentabilne tvrtke moraju se zatvoriti, kazao je Preveden. Kurier donosi i komentar pod naslovom \'Prekovremeni rad za hrvatske statističare\', s jasnom aluzijom da moramo biti transparentniji ako ne želimo da nas uspoređuju s Grčkom.

>>Hrvatska - \'problematično dijete\' Europske unije

>> Dolaze teži dani: Nezaposlenost će rasti, a plaće padati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije