Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ranko Ostojić:

'Hrvatska je spremna čuvati vanjske granice EU, ali...'

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
18.02.2015.
u 14:35

- To je političko pitanje o kojem će odluku donijeti zemlje članice Schengenskog prostora - kazao je Ranko Ostojić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon sastanka s austrijskom kolegicom Johannom Mikl-Leitner rekao je kako će Hrvatska 1. srpnja ove godine aplicirati za ulazak u Schengensku zonu, te da će konačna odluka o tome hoće li i od kada Hrvatska čuvati vanjske granice EU biti politička odluka država članica Schengenskog prostora.

– Izjavu o spremnosti za ulazak u Schengen predat ćemo Europskoj komisiji prije 1. srpnja. Ispunit ćemo tehničke uvjete i, vjerujem, proći evaluaciju. Ali, to je političko pitanje o kojem će odluku donijeti zemlje članice Schengenskog prostora. U ovom trenutku nije dobro govoriti da nećemo ući, jer to nije točno. Hrvatska u ovome trenutku pokazuje vrlo kvalitetne rezultate u sprečavanju ilegalnih migracija, smanjenju broja azilanata, za razliku od svih drugih zemalja Europske unije. U prošloj je godini 17,8 posto manje ilegalnih migranata u Hrvatskoj, dok u svim drugim zemljama koje imaju schengensku granicu taj broj raste. Dakle, Hrvatska je spremna čuvati vanjske granice Europske unije, ali ponavljam, to je političko pitanje u kojem mi sa svoje strane trebamo napraviti sve da ispunimo tehničku evaluaciju, zatim se založimo da dobijemo prigodu da i Hrvatska uđe u Schengenski prostor – rekao je Ranko Ostojić.

Najvažnija je evaluacija hrvatske spremnosti

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner rekla je kako će za odluku o (ne)ulasku Hrvatske u Schengen najvažnija biti evaluacija hrvatske spremnosti, a ne pojava novih opasnosti za Europu poput stranih boraca koji se bore na Bliskom istoku. Austrijska ministrica unutarnjih poslova rekla je i kako je suradnja dviju zemalja u borbi protiv kriminala izuzetno dobra.

Ministar Ranko Ostojić rekao je kako se na sastanku razgovaralo o sudjelovanju stranih boraca na Bliskom istoku, prijetnji terorizma te zajedničkim aktivnostima na izgradnji partnerstva u regiji, sprječavanju ilegalnih migracija i solidarnost u pomaganju svim zemljama Europske unije koje su pogođene problemom azilanata.

>>Hrvatska je na ljeto spremna za Schengen, no u EU 'signali nisu pozitivni'

>>Ukidanje Schengena nakon Pariza bilo bi promašeno kao invazija na Irak nakon 11. rujna

Komentara 15

DU
Deleted user
14:49 18.02.2015.

Hrvatska je uz bok Čilea odnosno najviše km dužnih graničnih linija po km 2 površine i glupost je govoriti da smo mi spremni na schengenski režim kad se zna da je samo morska granica RH toliko porozna, nema nego par policijskih plovila u ophodnjama i ta su na rub sreće što se tiče redovitosti remonta i održavanja. A da se ne govori da imamo još neriješene granične linije prema Srbiji i long play granicu s BiH, koja je trenutno trn u oku velikoj četvorki EU zbog terorističkih prijetnji.

AM
amky1
14:51 18.02.2015.

Ma mi možemo sve, samo nam dajte pare da ih potrošimo. Može u kešu, prihvaćamo kredit, čekove ...

IZ
izbrisan
15:20 18.02.2015.

virgosinemacula jadan si sa svojim komentarom,ne znas ni gdje si supalj dok prstom ne napipas a seres o ustastvu.Pruzi ruku Mesicu i Yusipovicu,pasete zajedno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije