Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković

'Nije lako, ali nismo imali s kim koalirati'

Andrej Plenković
18.01.2020.
u 19:01

Što se tiče spominjanja različitih datuma održavanja izbora u stranci, Plenković tvrdi da nema nejasnoća oko datuma izbora jer oni imaju svoj statut.

Splitski HDZ proslavio je 30. rođendan, koji su Petru Škoriću, predsjedniku gradske organizacije, Blaženku Bobanu, splitsko-dalmatinskom županu, i Andru Krstuloviću Opari, gradonačelniku, došli čestitati gotovo svi najviši stranački i državni dužnosnici predvođeni premijerom i predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem.

HDZ u Dalmaciji izvrstan

U prvom su redu sjedili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, brojni ministri: Milan Kujundžić, Dražen Bošnjaković, Tomo Medved, Gordan Grlić Radman, Damir Krstičević, potom visoki HDZ-ovi dužnosnici Milijan Brkić, Ante Sanader, Božidar Kalmeta... Zanimljiv je bio i drugi red iz kojega su izlaganja govornika pratili, između ostalih, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, Plenkovićevi konkurenti Davor Ivo Stier i Miro Kovač, ali i bivši ministar, a sada saborski zastupnik pod istragom Lovro Kuščević. Andrej Plenković u svom je govoru istaknuo da HDZ izvrsno stoji u Dalmaciji, zahvaljujući predanom i kvalitetnom radu članova stranke, a spomenuo je i veliku potporu koju je dobila na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar-Kitarović i na tome im čestitao.

Plenković pred novinarima

– Svi dijelimo temeljne vrijednosti na kojima je sazdana naša politička platforma: državotvornost, domoljublje, narodnjaštvo, demokršćanstvo te vrijednosti Domovinskog rata – rekao je Plenković i istaknuo kako je HDZ najjača hrvatska suverenistička stranka. Rekao je da je ostvario ciljeve koje je postavio prije četiri godine kada su mu članovi HDZ-a dali povjerenje da vrati HDZ na poziciju najsnažnije stranke u državi. Kaže i da su ostvarili ciljeve zacrtane kada su preuzeli vlast.

– Zadržali smo stabilnost parlamentarne većine bez koje nema Vlade, reformi, gospodarskog rasta, međunarodnog pozicioniranja Hrvatske. Zadržali smo stabilnost unatoč nelojalnosti i nevjerojatnim potezima inicijalnih koalicijskih partnera, zadržali smo ih s onim zastupnicima koji su izjavili da dijele ciljeve naše Vlade, iako ne dijelimo svjetonazorske vrijednosti – opravdao je Plenković s govornice aktualnu koaliciju s HNS-om zbog koje ga sve glasnije kritiziraju u stranci. Poručio je kako je svjestan da to nije uvijek lako prihvatiti, ali da jednostavno nisu imali s kim koalirati.

Veće plaće i mirovine

Nabrojio je uspjehe svoje Vlade, povećanje plaća i mirovina, financijsku stabilnost, uspješno nošenje s izbjegličkom krizom, kao i vanjskopolitička postignuća. Dotaknuo se i izbora u HDZ-u. Poručio je da su oni demokratska stranka u kojoj se svatko ima pravo kandidirati.

– Svatko tko ima ambiciju, treba je artikulirati. Raspravljajmo o idejama, kako osnažiti HDZ i učiniti Hrvatsku boljom. Iz unutarstranačkih izbora trebamo izaći jedinstveniji i bolji i pobijediti na parlamentarnim izborima – poručio je Plenković što je popraćeno burnim odobravanjem dupkom pune dvorane. Prije Plenkovića, okupljenima su se u ime domaćina obratili Škorić, Opara i Boban. Škorić je pohvalio stranačko i državno vodstvo, ali je naglasio kako su očekivanja njihova tradicionalnog biračkog tijela veća angažiranost protiv korupcije, zaštita jedine nekretnine, procesuiranje ratnih zločina...

– Trebamo jednako tretirati znakove i simbole svih totalitarnih režima – poručio je Škorić.

– Imamo potpredsjednicu europske vlade, to je zasluga Plenkovića. Imamo dva ratna generala koji su ministri u Vladi. Podržavam Plenkovića – poručio je Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a.

Ključne riječi

Komentara 49

Avatar MK
MK
15:32 18.01.2020.

Moje mišljenje je, Plenković laže - sve koji se ne slažu sa njim da "Sutjeska" nije "centar" a kamo li "desni centar" on optužuje za "populizam" i "desni ekstremizam" i proganja njih bili oni članovi ili birači HDZ-a... To njegovo izmišljanje nepostojećih "desnih ekstremista" u HDZ-u šteti ugledu stranke i njegovo izmišljene nepostojećih ekstremista u Hrvatskoj šteti ugledu Hrvatskoj... Te njegove laži štete znači ugledu Hrvatske i HDZ-a dok on tim lažima svoj vlast ugled uzdiže... HDZ je spao na 22% radi njegovih obmana i progona onih koji ukazuju na njegove obmane. Ne prigovara mu niko što Hasanbegovića nije stavio (fala Bogu nije jedina opcija) ali mu prigovaraju što je stavio Obuljen koja nije nikakva opcija... Braneći Divjak zbližuje se HNS-u (mada mu je tu srce oduvijek) dok pak se ne braneći Barišića odaljio od HDZ-a koji mu je ustvari samo ulaznica za EU-Parlament bio! Niti jednu Stranku Plenković nije izkritizirao kao nepostojeći ekstremizam u HDZ-u - to si čovjek malo bolje i duže treba razmisliti.

MA
Majkomoja
14:24 18.01.2020.

Plenky je gotov, nek mu netko dojavi da ne kreči džaba

MA
Majkomoja
14:27 18.01.2020.

Ovako je bilo i s Kosoricom, neda drugima blizu stranke i na kraju izgubi i da Plenky je bio njen zamjenik, tugica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije