Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ranko vilović:

\'Hrvatska je prepoznata kao respektabilna članica UN-a\'

ranko vilović
21.05.2012.
u 07:30

Naše dvogodišnje članstvo u Vijeću sigurnosti najveće je postignuće koje zemlja naše veličine i snage može postići u UN-u

Hrvatska je prije točno dva desetljeća primljena u punopravno članstvo UN-a, a tom prigodom razgovarali smo s Rankom Vilovićem, veleposlanikom u misiji RH pri UN-u u New Yorku. Bila je riječ o hrvatskom položaju u UN-u, ulasku u EU i drugim temama.

Kakva je danas pozicija naše zemlje u svjetskoj organizaciji?

Imamo puno razloga s ponosom i zadovoljstvom pogledati unatrag. Dvadeset godina nije puno, čak ni u životu običnog čovjeka, a kamoli države. Danas imamo neupitnu teritorijalnu cjelovitost koja više ničim nije ugrožena. Članica smo NATO-a, uskoro i EU. Iza sebe imamo niz aktivnosti unutar UN-ova sustava po kojima smo prepoznati kao vrlo respektabilna i odgovorna članica. Spomenimo samo dvogodišnje članstvo u Vijeću sigurnosti (2008.-2009.), sigurno najveće dostignuće koje zemlja naše veličine i snage može postići u UN-u.

Kako vi u New Yorku pomažete naš ulazak u EU?

Od potpisivanja Pristupnog ugovora s EU redovito sudjelujemo na koordinacijskim sastancima Europske unije u New Yorku. Osim na veleposlaničkoj, održavaju se i na stručnoj razini. Riječ je o vrlo intenzivnoj djelatnosti.

Hrvatska je poručila da neće podržati Vuka Jeremića za funkciju predsjednika Opće skupštine UN-a. Može li on biti izabran?

Može, dobije li dovoljan broj glasova! Znate da UN funkcionira na temelju pet regionalnih skupina, a mi spadamo u istočnoeuropsku. No, Litva je istaknula kandidaturu još 2004. godine i mi smo tu kandidaturu podržali. Prije nekoliko mjeseci kandidaturu je istaknula i Srbija, tako da sada naša regionalna skupina ima dva kandidata. Kako sam već rekao, ako hoćete biti prihvaćeni kao vjerodostojna i odgovorna zemlja, trebate se držati onoga što ste obećali.

Žalbeni postupak je gotov u Haagu, što očekujete u lipnju kad se Brammertz obraća Vijeću sigurnosti?

Nisam još vidio nacrt izvještaja, ali ne očekujem da izađe iz okvira dosadašnjih. Ocjena da Hrvatska potpuno surađuje s tužiteljstvom već se ustalila u izvještajima. I sve članice Vijeća sigurnosti to prepoznaju i pozdravljaju. Pojedine sitnije opservacije, o kojima možemo u pojedinim nijansama imati drukčije viđenje, nisu značajne. Dvaput godišnje, na istim sjednicama Vijeća sigurnosti, osim glavnog tužitelja, izvještaj podnosi i predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Mi smo uvijek cijenili kad se svatko držao onoga za što je mjerodavan.

Komentara 4

DU
Deleted user
08:00 21.05.2012.

zar UN-o organizacija jos postoji????????

OL
olovka
11:26 21.05.2012.

Postoji! Ali pod komandom US a ne UN. Nazalost odluke im se poklapaju , osvajanja i samo osvajanja.

ĆA
ćaćaća
12:00 21.05.2012.

UN=USA !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije