Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirna Marović:

'Hrvatska je nesumnjivo prezadužena zemlja'

Mirna Marović
Screenshot/HRT
18.04.2014.
u 23:18

- Mora se stvoriti stabilna ulagačka klima kako bi naši i strani ulagači počeli ulagati - zaključila je Marović.

- Hrvatska je nesumnjivo prezadužena zemlja - kazala je u Dnevniku 3 HRT-a predavačica na Katedri za financije Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Mirna Marović.

- Najveći problem je što, kada smo krenuli u zaduživanje oko 2000. godine, u 2002. godini razina servisiranja duga koštala nas je 1 posto BDP-a, a danas je to 3,5 posto BDP - rekla je Marović i dodala kako trenutno sve što se zadužujemo koristimo za financiranje postojećih kredita. Upozorila je da veći trošak zaduživanja za Hrvatsku znači i veći trošak zaduživanja za sve građane i tvrtke koje posluju u Hrvatskoj.

Na pitanje koji je izlaz iz ove situacije, Marović priznaje kako "nemamo puno opcije". - Jedna od mogućih opcija je da se servisiramo pomoću kredita međunarodnih financijskih institucija ili iz novca iz EU - kazala je Marović i dodala da svaki izlaz iz krize mora počivati na privatnom sektoru. - Mora se stvoriti stabilna ulagačka klima kako bi naši i strani ulagači počeli ulagati - zaključila je Marović.

>>Državni dug u 2013. povećan 20 posto, ubijaju nas kamate

>>'Za tri godine dug će biti 100 posto BDP-a'

Komentara 14

GO
golub
07:18 19.04.2014.

Hrvatska je država lopova koji zadužuju državu i svoj narod, a u korist svojih džepova i tajnih računa po stranim bankama.

HE
hercegovačkiponos
09:52 19.04.2014.

Razne udruge , njih oko 50 tisuća u RH - Redovito navijaju za Kukurikavce i pucaju po Hrvatskoj --- godišnje milijardu i po kuna ! Razne agencije - osnovane samo da se zaposle uhljebići SDP-a, HNS-a, IDS-a i Pupovčevih "profesionalnihh srba" --- godišnje preko 500 milijuna kuna samo na plaće, plus isto toliko za druga davanja, plus službeni automobili, plus šteta jer ih nitko više neće skinuti sa državne sise... Šteta --- otpeilike milijardu i 200 milijuna kuna godišnje. Predstečajna nagodba - najveći korupcionaško-mafijaški skandal u modernoj Europi, začinjen državnom amnestijom za provoditelje, tj. Vladu RH. Šteta --- dosada oko 20 milijardi kuna ( u konačnici moguće i do 50 milijardi). Samo na EPH oprošteno 880 milijuna kuna... Ponavljam- OPROŠTENO. Smanjiti PDV, za nove investicije osigurati rok do kojega su oslobođeni od poreza, uvesti stimulacije za novo zapošljavanje, posebice u proizvodnji. Samo ovo riješiti, uz povrat novca od mafijaša, uz novu poštenu vladu, i možemo biti ponosna mala zemlja.

L0
luena 01
07:59 19.04.2014.

I ona je predavacica na ZG-oj .katerdi...novim zaduzivanjima i novim kreditim atrazit rjesenje izslaska iz krize je samoubojstvo ... Umjesto birokraciju srezat u korjenu i privuci strane i domeca investitore uzmimo nove kradite... umjesto olaksica investitorima zaduzimo gradjane i zemljuu kao Grci... tako su i oni radili kredititamo -vamo ,kod ovoga -onoga pa su dogurali do 175% duga sveukupno... Onda cemo trazit da nas drugi pomazu ko Grcku ciji dug je danas 170% a do 2030 racunaju da ce ga uspjeti smanjit na 130%...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije