Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica s pravobraniteljicama

'Hrvatska je jaka onoliko koliko se pozornosti pridaje najnezaštićenijem pojedincu'

Foto: Ured predsjednice
10.06.2015.
u 14:00

Predsjednica je naglasila je da je Hrvatska jaka kao država, a njezino društvo vrijedno je upravo onoliko koliko se pozornosti pridaje najnezaštićenijem pojedincu među nama

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je Loru Vidović, pučku pravobraniteljicu, doc. dr. sc. Ivanu Milas Klarić, pravobraniteljicu za djecu, Višnju Ljubičić, pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i Anku Slonjšak, pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom.

Pravobraniteljice su upoznale Predsjednicu Republike sa svojim radom, aktivnostima i ovlastima. U razgovoru su se dotakli područja djelovanja pravobraniteljica i njihovih svakodnevnih aktivnosti te problema s kojima se susreću. Upozorile su kako se sve više pritužbi građana odnosi na pravosuđe, ali i ostale institucije državne vlasti te kako među građanima sve više vlada percepcija cjelokupnog nefunkcioniranja državnih institucija. Po pritužbama građana to se posebno odnosi na stanje u resorima zdravstva i socijalne skrbi. Problemi nasilja u obitelji i kršenja prava djeteta također nisu dovoljno senzibilizirani u javnosti. Spolna diskriminacija prisutna je ponajviše na tržištu rada i zapošljavanja gdje su žene za isti posao još uvijek manje plaćene, čime se manje cijene nego muškarci. Osobe s invaliditetom nisu dovoljno integrirane u društvo te iako postoji namjera za uključivanjem još uvijek se, na lokalnoj razini, ne stvaraju osnovne pretpostavke za potrebnu integraciju.

Složili su se kako nedostatak kvalitetnog sustava obrazovanja djece i mladih pridonosi nerazumijevanju i neuključenosti mladih u društvene i političke procese iako se to od njih, kada dosegnu svoju punoljetnost, očekuje. Isto tako, naglašena je nedovoljna društveno odgovorna uključenost medija koji ponekad vođeni senzacionalizmom ne pridonose boljem razumijevanju javnosti.

Na prvom sastanku s pravobraniteljicama, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je intenziviranje susreta sa svakom od pravobraniteljica kako bi se detaljnije analizirali problemi svakog područja. Predsjednica Republike želi zajedničkim naporima dosegnuti višu razinu zaštite potrebitih, uputiti na potrebu podizanja svijesti o do sada nedovoljno vidljivim problemima te dodatno razviti hrvatsko društvo.

Izrazivši svoju odlučnost u osobnom doprinosu tim procesima, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je da je Hrvatska jaka kao država, a njezino društvo vrijedno je upravo onoliko koliko se pozornosti pridaje najnezaštićenijem pojedincu među nama. Predsjednica Republike odlučna je u namjeri promicati svijest cjelokupnog društva o toj činjenici.

>> K. Grabar-Kitarović došla na rođendan dječaku u vrtić

Komentara 9

NE
neboiznadzagreba
14:09 10.06.2015.

Ovaj put : " Svaka čast , predsjednice ! "

Avatar mili99
mili99
15:25 10.06.2015.

Napokon predsjednica kakvu hrvatski narod zaslužuje!

Avatar mili99
mili99
15:24 10.06.2015.

Predsjednice,svaki dan smo sve vise ponosni na Vas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije