Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Hrvatskoj najveći pad cijena nekretnina za stanovanje u EU!

Na godišnjoj razini, uspoređujući prvi kvartal ove godine s prvim kvartalom 2013. godine, cijene nekretnina za stanovanje u Hrvatskoj su pale 9,7 posto.
10. srpnja 2014. u 17:00 12 komentara 3557 prikaza
stanovi
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

U Hrvatskoj je najveći pad cijena nekretnina za stanovanje u Europskoj uniji, objavio je Eurostat.

Na godišnjoj razini, uspoređujući prvi kvartal ove godine s prvim kvartalom 2013. godine, cijene nekretnina za stanovanje u Hrvatskoj pale su 9,7 posto. Kada se pogleda odnos između prvog kvartala ove godine i zadnjeg kvartala 2013., cijene su u Hrvatskoj pale za 2,7 posto. I u jednoj i u drugoj kategoriji pad cijena nekretnina za stanovanje baš u našoj državi najviši je u EU.

Cijene u EU rastu

Gledajući sve države EU, na godišnjoj razini cijene nekretnina za stanovanje porasle su 1 posto, a 0,2 posto kada se gleda odnos prvog kvartala 2014. i zadnjeg kvartala 2013. godine.

Na godišnjoj razini najveći pad iza Hrvatske zabilježili su naši susjedi Slovenci (6,6 posto) i Cipar (5,7 posto), a najveći je porast cijena kvadrata u Estoniji (17,5 posto), Latviji (10,4 posto) i Velikoj Britaniji (8 posto). Kada se gleda odnos prvog kvartala ove i posljednjeg kvartala prošle godine, iza Hrvatske su najviše pale cijene u Luksemburgu (2,3 posto) i Sloveniji (1,7 posto), a porasle u Estoniji (4,8 posto), Švedskoj (2,4 posto) i Velikoj Britaniji (2,2 posto). 

>>Kvadrat stana u Hrvatskoj trebao bi stajati 800 eura

>>Razrez poreza i 50% veći od tržišnih cijena nekretnina

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • belimo:

    Pa normalno da su najviše pale kada su bile najviše "napumpane". Cijena vrhunske gradnje oko 800 €/m2 +komunalije i zemljište,znači 1200 €/m2 stana u stambenoj zgradi na dobroj lokaciji a sve preko toga je extraprofit. Pred koju godinu su u ... prikaži još! predgrađu za šlamperaj gradnju tražili umalo 2000 €

  • kafka:

    Pad cijena nekretnina u Hrvatskoj je nešto kasnio i nije pratio trendove pada u drugim EU državama. . . . . . . . . . . . Cijene su još uvijek prevelike za kupovnu moć prosječnog građana.

  • poslovni:

    Tko visoko leti, nisko pada. Cijene su još uvije umjetno napuhane.