Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demograf prof. Anđelko Akrap

Hrvatska im nije meta, a ne bismo ih ni izdržali

22.09.2016.
u 22:15

Prihvat nekoliko tisuća izbjeglica bio bi teret za zemlju jer nismo ekonomski snažna država, možemo primiti mali broj ljudi

Kako se Hrvatska treba postaviti u slučaju ponavljanja izbjegličkog vala i koliko je u migracijskoj politici samostalna? Koliko smo u stanju primiti i integrirati izbjeglica i migranata, a bez većih lomova u sustavu?

Njemačka se zatvara

Demograf prof. dr. Anđelko Akrap ističe da su sve zemlje opušteno očekivale da će Njemačka prihvaćati migrante, no sad je druga situacija jer Njemačka to više ne želi jer joj više ne treba radne snage, a sve druge zemlje rezervirane su kad je riječ o prihvatu migranata.

– Sad se razotkriva da je iza svega ležao ekonomski interes. Dok sežu ekonomski interesi velikih zemlja i njihova potreba za radnom snagom, one prihvaćaju migrante, a mali aspekt čini humani pristup. Ako Zapad ne počne pomagati razvoj nerazvijenih zemalja, možemo očekivati daljnju destabilizaciju tih prostora, a ove će migracije tada biti kap u moru u odnosu na one koje bi mogle uslijediti iz Afrike i Azije – kaže Akrap dodajući da se sukobi i preslagivanja na geopolitičkoj razini prelamaju preko malih zemalja, koje snose dio troškova tranzita i zbrinjavanja migranta.

Na pitanje koliko je Hrvatska samostalna u odlukama da propušta ili zaustavlja migrante uzvraća:

– Dosad se pokazalo da mi slušamo naredbe snažnijih zemalja. Tako mi se čini. Postupanje Hrvatske i malih zemalja ovisit će o politici EU – kaže Akrap. Na pitanje koliko bi Hrvatska mogla objektivno primiti migranata odgovara:

Troškovi integracije

– Migrantima nikad odredište nije bila Hrvatska. Ako dođe do novog vala i kad bi ih se silom probalo zadržati, ne znam koliko bismo ih mogli prihvatiti, a da to ne osjete svi građani jer mi nismo ekonomski snažna zemlja. Mi nemamo potrebu za velikom radnom snagom jer ne možemo zaposliti ni svoje građane, a prihvat od nekoliko tisuća ljudi koje treba stambeno zbrinuti teret je za zemlju koja nije u stanju stambeno zbrinuti ni svoje mlade ljude. Tu su i troškovi integracije za koje ne znamo ni koliki su niti nemamo izrađen sustav integracije jer smo dosad imali pojedinačne migracije – kaže Akrap. Zaključno dodaje da bi, s obzirom na našu ekonomsku snagu, mogli primiti mali broj migranata.

Ključne riječi

Komentara 17

AN
anteloff
22:32 22.09.2016.

sve žene i djeca

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
22:36 22.09.2016.

Sve dok se bude prešućivalo tko je uzrok, i iz kojih sve razloga, tim migracijama (koje su, za sada poticane ratovima od države koja time održava nivo zaposlenosti svoje ogromne vojne industrije!), one će se nastavljati i dalje! Zato se civiliziran svijet mora suprostaviti toj velesili koja bezobzirno izaziva ratove u djelovima svijeta sa niskim stupnjem razvoja tih društava i njihove privrede, a sa povelikim prirodnim bogatstvima!

KR
kresimirn
22:44 22.09.2016.

hrvatska im nije meta....vec su poceli ubjedivat narod.....zamislite...sada ce zima...i eto koracat ce po snijegu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije