Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska i Slovačka su prijateljske zemlje'

Ministar Krstičević prvi je hrvatski ministar obrane koji je nakon sedam godina posjetio Slovačku
16. travnja 2019. u 12:17 0 komentara 218 prikaza
Damir Krstičević u posjeti Slovačkoj
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/5

U sklopu priprema za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević 15. i 16. travnja boravi u službenom posjetu Slovačkoj Republici, gdje se sastao s ministrom obrane Petrom Gajdošem.

F16 avion Davor Ivanković U Vladi su ljutiti na SAD zbog blokade posla s eskadrilom, kakve će biti posljedice?

Ministar Krstičević prvi je hrvatski ministar obrane koji je nakon sedam godina posjetio Slovačku. Na sastanku je naglašeno kako su Hrvatska i Slovačka prijateljske zemlje koje imaju izvrsne bilateralne odnose te dobru suradnju u području obrane.

Slovački ministar Gajdoš istaknuo je kako su Slovačka i Hrvatska zajedno u NATO-u, Europskoj uniji i sudjelovat će u Europskoj borbenoj skupini V4 zajedno sa Češkom, Mađarskom i Poljskom, priopćili su iz MORH-a.

Ministri Krstičević i Gajdoš razgovarali su o predsjedanju Europskom unijom, bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Slovačke te sudjelovanju u zajedničkim projektima Europske unije i NATO-a. Ministar Krstičević naglasio je da će Hrvatska u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom što za Hrvatsku predstavlja veliku odgovornost i izazov za koji se intenzivno pripremamo.

"Zahvaljujem Slovačkoj na prenošenju njezinih iskustava tijekom predsjedanja Europskom unijom koja će nam uvelike pomoći u pripremi i predsjedanju“, rekao je ministar Krstičević.

Slovački ministar Gajdoš rekao je kako je za uspješno predsjedanje Europskom unijom ključna kvalitetna priprema s obzirom na to da je riječ o svojevrsnom ispitu za svaku novu državu članicu.

Damor Krstičević Raspisan natječaj MORH traži 15 doktora medicine

Ministar Krstičević najavio je kako će prioriteti Hrvatske tijekom predsjedanja biti izgradnja sposobnosti i provedba obrambenih inicijativa Europske unije, jačanje suradnje Europske unije i NATO-a i transatlantske veze, kao i jačanje industrijske dimenzije obrane te zajednička sigurnosna i obrambena politika na prostoru Jugoistoka Europe.

"Hrvatska i Slovačka također su zajedno u NATO-u i ovom prigodom upućujem čestitke povodom 15 godina članstva Slovačke u NATO Savezu", istaknuo je Krstičević.

Ministri su naglasili kako Hrvatska i Slovačka potvrđuju svoju predanost očuvanju globalne sigurnosti svojim doprinosom u NATO misijama u Afganistanu i NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) na Baltiku, a zajedno sudjeluju i u Konceptu vodećih nacija pod vodstvom Njemačke.

Požega: Svečanost polaganja prisege vojnika u vojarni 123. brigade HV-a ​ Prisega ročnika Krstičević: Temelj Hrvatske vojske nisu tehnika i naoružanje, nego ljudi!

"Trenutno zajedno sudjelujemo u dva PESCO projekta – Vojna mobilnost i Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama u sklopu europskih obrambenih inicijativa te time dokazujemo važnost europske vojne suradnje, uz nužnu komplementarnost s NATO-om", zaključio je Krstičević.

Na sastanku se razgovaralo i o unaprjeđivanju suradnje dvaju ministarstava i oružanih snaga kroz razmjenu iskustava u području vojno-tehničke suradnje, suradnje specijalnih snaga, zrakoplovstva, vojne izobrazbe i suradnje obrambenih industrija. Ovom prigodom, ministar je pozvao slovačkog kolegu u službeni posjet Hrvatskoj i najavio potpisivanje novog Sporazuma o obrambenoj suradnji sa Slovačkom.

U sklopu dvodnevnog boravka u Bratislavi ministar Krstičević sastao se i s predsjednikom parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost Antonom Hrnkom.

Video: F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.