Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Morten Lokkegaard:

'Hrvatska i regija moraju se boriti protiv namještanja utakmica'

doris pack
Goran Stanzl/PIXSELL
29.04.2013.
u 13:07

Predsjednica odbora Doris Pack naglasila je potrebu suradnje gospodarstva i visokog obrazovanja

Stanje u visokom obrazovanju, što se može učiniti na njegovom poboljšanju do ulaska u EU, ali i borba protiv namještanja utakmica bile su teme niza sastanaka koje su članovi Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, predvođeni predsjednicom Doris Pack, održali s hrvatskim dužnosnicima.

- Pitao sam vašeg ministra o borbi protiv namještanja utakmica. Hrvatska i ostale zemlje u regiji imaju posebnu odgovornost boriti se protiv toga jer namještanje utakmica narušava ugled sporta, a to je briga svih nas - rekao je nakon sastanka s ministrom Željkom Jovanovićem potpredsjednik Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Morten Lokkegaard i dodao kako je borba dio novog programa i kako se nada da će se Hrvatska uključiti u program.

Na sastanku europske delegacije sa saborskim Odborom za obrazovanje, prema riječima njegovog predsjednika Valtera Boljunčića, najviše je govora bilo o visokom obrazovanju, odnosno cijeloživotnom učenju te komunikaciji između visokog obrazovanja i gospodarstva.

- Visoko obrazovanje mora biti više povezano s privredom, ne samo što se tiče financiranja nego i u povratnom djelovanju znanosti na gospodarstvo - rekao je Boljunčić i dodao kako nije zadovoljan cijeloživotnim obrazovanjem jer da ono ne prati brzi napredak znanosti.

Da je važna suradnja visokog obrazovanja i gospodarstva smatra i Doris Pack, koja je rekla da su sveučilišta u zemljama bivše Jugoslavije nefleksibilna i da teško shvaćaju potrebu komunikacije s gospodarstvom. Ta suradnja, dodala je, ne znači da će poduzeća poput Mercedesa ili Telekoma određivati kurikulum.

- Važna je stvar da Hrvatska ima jako mali broj onih koji prekidaju školovanje. U EU je prosjek negdje 15-ak posto a u Hrvatskoj, kako su nam rekli, dva posto. To je čudo i nadamo se naučiti kako ste u tome uspjeli - rekla je Doris Pack. Žao joj je, kaže, što je bio mali odaziv na izbore za Europski parlament jer da su svi koji su radili na ulasku Hrvatske u EU očekivali više.

>> Jovanović: Učenici se sutra vraćaju u Tehničku školu u Vukovaru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije