Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska i ove godine uključena u proslavu Dana sv. Patrika 'Globalnim ozelenjavanjem'

Veleposlanstvo Irske ponovno je surađivalo s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, s Gradom Rijekom koji je Europska prijestolnica kulture 2020. te s irskim Gradom Galwayom na ovogodišnjoj inicijativi
14. ožujka 2019. u 11:51 2 komentara 192 prikaza
Dan sv. Patrika
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Godišnja proslava Dana sv. Patrika, nacionalnog dana Irske, u organizaciji Tourism Ireland-a uključit će rekordan broj mjesta diljem svijeta i u Hrvatskoj. Deseta godišnja inicijativa Global Greening, tj. “Globalno ozelenjavanje” održat će se na više od 400 mjesta u 53 zemlji. U Hrvatskoj će se uključiti rekordnih pet gradova i devet mjesta ove nedjelje, 17. ožujka 2019. godine.

Dan sv. Patrika I u Hrvatskoj Pogledajte kako je Dan sv. Patrika obilježen širom svijeta

Veleposlanstvo Irske ponovno je surađivalo s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, s Gradom Rijekom koji je Europska prijestolnica kulture 2020. te s irskim Gradom Galwayom na ovogodišnjoj inicijativi. Tri velika dalmatinska grada su se pridružila veleposlanstvu u obilježavanju Dana sv. Patrika: Zadar, Split i Dubrovnik.

Zagreb sudjeluje u "ozelenjavanju" 3. put s četiri poznate znamenitosti: Fontane (Hrvatske bratske zajednice), Muzej suvremenih umjetnosti, Klovićevi dvori i Meštrovićev paviljon.

Rijeka se, također, 3. treći put pridružuje Veleposlanstvu i njezino je sudjelovanje značajno jer je, jedna od dvije ozelenjene znamenitosti, Trsatska gradina, utvrda iznad Rijeke, nekada bila u vlasništvu Irca grofa Lavala Nugenta. Nugent je odigrao važnu ulogu u povijesti Hrvatske u 19. stoljeću. Druga tamošnja znamenitost, koja će se ozeleniti, su impresivne dizalice "Molo Longo".

iseljavanje Kakve su plaće, cijene... Otkrio svoje iskustvo nakon godinu dana u Irskoj: 'S tim se nikada nisam susreo u Hrvatskoj'

Najveći grad na južnoj dalmatinskoj obali, Split, će ozeleniti fontanu na Rivi, ispred Prokurative. U Zadru će se ozeleniti najpoznatija gradska znamenitost, Crkva sv. Donata. Dubrovačka palača Sponza na kraju Straduna će biti u zelenoj boji za ovu proslavu. Sva tri grada su novopridošli u inicijativu “Global Greening”.

Ozelenjavanje će biti vidljivo u nedjelju, 17. ožujka u 18:30, tj. sumrak.

Sa svojim rekordnim sudjelovanjem, Hrvatska je ponovno pokazala da je veza između Irske i Hrvatske svake godine sve jača.

Poznate svjetske znamenitosti uključene u inicijativi Tourism Ireland-a za proslavu Dana sv. Patrika su London Eye i mnogi drugi.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    ali ajmo se prvo isprdavati žestoko na naše praznike. svakak trebamo prigrliti tuđe, jer svoje očito ni nemamo. ajmo i dalje pljuvati po našoj crkvi, ali ajmo slaviti tuđe crkvene praznike. do naših ne držimo sami, pa ni do nas ... prikaži još! ne drži više nitko. smijemo se našoj slabosti u uniji, al sami za sebe ništa napraviti nećemo. nećemo se usprotiviti nikome, da se ne zamjerimo. znate kako su slovenci reagirali kad smo za prijevoz naftnih derivata u bosnu odredili par graničnih prijelaza? drugi dan su nas prijavili uniji i mi poništili svoju odluku. klečati i slušati znamo, po tome smo poznati nadaleko. svoj stav nemamo o ničemu. ne trebamo ga ni imati. krivi su nam političari. mi nismo. kao i bi...