Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministarstvo kulture

Hrvatska i Kina potpisale Program suradnje u području kulture

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.04.2016.
u 12:50

"Programom će se još više intenzivirati kulturna suradnja između dviju zemalja na svim poljima kulture i umjetnosti, posebno u okviru inicijative 16+1, kulturne suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe", rekla je Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministra kulture.

 Program suradnje u području kulture za razdoblje od 2016. do 2020. između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine potpisan je danas u Ministarstvu kulture, kao poticaj za intenzivniju suradnju i povezanost između dviju država u svim područjima kulture i umjetnosti.

 Program su u Ministarstvu kulture potpisali zamjenica ministra kulture Ana Lederer i zamjenik kineskog ministra kulture Dong Wei, nakon što je kinesko izaslanstvo primio ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

 "Programom će se još više intenzivirati kulturna suradnja između dviju zemalja na svim poljima kulture i umjetnosti, posebno u okviru inicijative 16+1, kulturne suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe", rekla je Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministra kulture.

 Najavila je da su organizirane rezidencije hrvatskih skladatelja, u Kinu će ići Olja Jelaska, te rezidencije hrvatskih pisaca, dok će se delegacija s 25 kineskih kulturnih menađera upoznati s programima hrvatskih institucija, a delegacija hrvatskih kulturnih menađera  u svibnju odlazi na forum u Kinu.

 "To je dio aktivnosti koji će se kroz ovih pet godina intenzivirati sve više", istaknula je Hraste Sočo.

 Programom se nastoji potaknuti bolje razumijevanje i povezanost dvaju naroda, razmjena likovnih umjetnika, glazbenika, plesača, arhitekata, muzejskih profesionalaca i umjetničkih ansambala.

 Potiče se uzajamno sudjelovanje na festivalima i umjetničkim događajima, prevođenje književnih djela i njihovo objavljivanje, te izravna suradnja između ustanova, organizacija i udruga s područja kulturne baštine i kazališta, ponajprije knjižnica, arhiva, međunarodnih sajmova knjiga, muzeja i galerija.

 U sklopu svog boravka u Hrvatskoj šesteročlano kinesko izaslanstvo posjetit će kulturne, znanstvene i obrazovne institucije u Zagrebu te Nacionalni park Plitvička jezera.

 Predviđeno je da će posjetiti Hrvatski državni arhiv, izložbu Mencija Clementa Crnčića u Galeriji Klovićevi dvori, izvedbu baleta ''Romeo i Julija'' u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i Muzičku akademiju.

>>  Hrvatska i Kina surađivat će na području uzajamnih ulaganja

Komentara 6

IC
Icek53
13:02 11.04.2016.

Hrvatskom narodu je najpotrebnija gospodarska suradnja.Politicari su solidno ekonomski potkovani i za narod ih nije briga.

DU
Deleted user
13:03 11.04.2016.

Zar sad ne bi trebali na ulice izac jer ova Vlada potpisuje tamo nesto sa toliko omrazenim komunistima koje Hrvati mrze iz dna duse....

CU
cungalunga
12:54 11.04.2016.

Zlatko ministre svemira!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije