Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska i Izrael postali vojni saveznici. Krstičević: Obje države imale su težak put k neovisnosti

Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa RH i Izraela te zajednička ambicija za unaprjeđenjem suradnje i to ne samo ministarstva obrane već i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država
21. ožujka 2017. u 14:06 74 komentara 9693 prikaza
MORH
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/3

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, sa svojim je suradnicima u dvotjednom službenom posjetu Državi Izrael.

Ondje se sastao s izraelskim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom, istaknuvši kako Republika Hrvatska upravo Izrael vidi kao jednog od dugoročnih partnera u području sigurnosti i obrane.

Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa RH i Izraela te zajednička ambicija za unaprjeđenjem suradnje i to ne samo ministarstva obrane već i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država, izvijestio je MORH.

Amnon Shashua, Mobileyev suosnivač, predsjednik i glavni tehnološki direktor AKVIZICIJA Intel za 15 milijardi dolara kupuje izraelskog proizvođača sustava za autonomne automobile raketa Nove napetosti 'Ako Sirijci opet upotrijebe protuzračnu obranu protiv nas, uništit ćemo ih bez trunke oklijevanja'

– U fokusu su Vlade RH  stabilnost i sigurnost i zato smo pokrenuli proces redefiniranja naših strateških dokumenata iz područja obrane i sigurnosti s ciljem uvođenja novog sustava Domovinske sigurnosti. Na tom putu želimo surađivati s partnerima koji na adekvatan način pristupaju području sigurnosti – rekao je ministar Krstičević dodavši kako je uvjeren u podudarnost nacionalnih interesa Hrvatske i Izraela. 

– Obje države imale su težak put pri stjecanju neovisnosti i zato smo svjesni važnosti održavanja spremnosti nacionalnih država na nove sigurnosne izazove.

Tom prigodom dvojica ministara potpisala su Memorandum o razumijevanju u području obrane koji će biti temelj za unaprjeđenje obrambene suradnje dviju zemalja.

To je pravni okvir na osnovi  kojeg će se unaprijediti obrambena suradnja između Izraela i Hrvatske na vojno-tehničkom području, kao i razmjena iskustava na području izobrazbe, različitih oblika školovanja i obuke, kibernetičkih sposobnosti. Otvaraju nam se mogućnosti suradnje i u području opremanja i modernizacije – rekao je ministar Krstičević te dodao kako ovaj Memorandum obuhvaća i područje za vojno-gospodarske i tehničko-znanstvene aktivnosti te zajednička istraživanja, a razgovaralo se i o mogućnostima zajedničkih obuka i vježbi.

Potpisivanjem ovog Memoranduma o razumijevanju proširit ćemo našu obrambenu i sigurnosnu suradnju.  

Tijekom ove i iduće godine slijedi realizacija na terenu po područjima koje smo definirali i koja su od zajedničkog interesa i za Izrael i za Hrvatsku – istaknuo je Lieberman te još jednom zahvalio Hrvatskoj na pružanju humanitarne pomoći krajem prošle godine kada su pripadnici protupožarnih snaga pokazali svoje sposobnosti i profesionalizam u gašenju velikih i zahtjevnih požara u Izraelu.

Na kraju sastanka ministar Krstičević pozvao je svog izraelskog kolegu u službeni posjet Republici Hrvatskoj, na sajam vojne opreme i naoružanja ASDA (Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ), koji će se održati u Splitu krajem travnja ove godine.  

Ministar Krstičević  tijekom popodneva s izaslanstvom će posjetiti i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

>> Kanader diplomacija: Hrvatska i Izrael postaju vojni saveznici

>> Tuđman: Sumnjam da ćemo opet ratovati s okruženjem dok smo mi živi

 

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
  • Mimizo:

    ovo ne ide u prilog onima koji se nemogu pomiriti da je hrvatska neovisna i međunarodno priznata država i stalno izmišljaju netoleranciju prema židovima i nekim manjinama a u stvari je sasvim druga istina

  • Deleted user:

    Kako sad.. sta sad.. pa kako.. pa reko edo majka da u rvackoj samo ustase zive.... edo majka i pupovac rekli.. kako sad izraelci sa ustasama.. pa kako cu sad ja svima govorit da su u rvackoj samo ustase, ako ... prikaži još!o nisu, a pupovac i vujčić i jospipović, oni kazu da jesu... a židovi sad.. sporazum .. a joooooooooooj, pa poludjet cu.....

  • admin2:

    I jedan i drugi narod porazili agresivne fašiste u borbi za nezavisnost i slobodu.